Hlavní obsah

Sotva se dálnice D1 rozjela, už zase stála. Nehody a sníh zastavily provoz na Vysočině

– Brno • Aktualizováno

Problémy kvůli počasí na dálnici D1 na Vysočině přetrvávají. Po úterních hromadných nehodách se sice dálnice rozjela po 18:00 směrem na Prahu oběma pruhy, už o hodinu později ji ale znovu zastavily problémy. Večer ji blokovala v obou směrech zledovatělá vozovka a nehody.

Foto: PAVLICEK LUBOS, ČTK/AP

Na dálnici D1 po úterní hromadné srážce nákladních a osobních aut opět dochází k nehodám.

Článek

Ve směru na Brno zastavila provoz na 112. kilometru nehoda kamionu a osobního auta, kamion se vzpříčil přes celou vozovku. Na 104. kilometru směrem na Prahu vznikla kolona vozidel, která se na náledí nedokázala rozjet, provoz byl obnoven zhruba po 3,5 hodinách.

Stejné problémy jsou mezi kilometry 119. a 139. na Prahu, kde se také tvoří kolony v důsledku silně zledovatělé komunikace, informovala kolem 20:00 mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Na 112. kilometru na Prahu byla dálnice uzavřená kvůli náledí na vozovce a kvůli množství odstavených nákladních vozidel nebylo možné provést potřebnou údržbu vozovky. „Provoz obnoven v obou jízdních pruzích, Policie ČR řídí rozjezd stojící kolony,” uvedlo před 22:45 Národní dopravní informační centrum.

„V celém Kraji Vysočina jsou vozovky silně zledovatělé, některé jsou nesjízdné a ty, které jsou sjízdné, jsou sjízdné se zvýšenou opatrností," uvedla Čírtková.

Kolony se tvořily už během dne.

Nabouraný sypač

Vzpříčený kamión blokuje silnici mezi Novým Městem na Moravě a obcí Křídla a další nákladní auto s cisternou vozovku v kopci z Jinošova na Třebíč. Mezi Ždírcem a Měšínem se srazil sypač s osobním autem. Silně zledovatělá vozovka je mezi Měřínem a Jihlavou.

Silnice na Vysočině jsou od rána sjízdné s velkou opatrností. Leží na nich rozbředlý nebo ujetý sníh. Místy hustě sněžilo, byla takzvaná bílá tma i sněhové jazyky. Stalo se několik desítek dopravních nehod. Na řadě míst nemohly v kopcích vyjet kamiony, kolem 16:00 zablokovaly výpadové silnice i v krajské Jihlavě.

Se sněhovými přeháňkami a ve vyšších polohách i se sněhovými jazyky musejí řidiči na Vysočině počítat i nadále. Od podvečerních hodin do čtvrtečního rána se může na vozovkách tvořit také náledí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám