Hlavní obsah

Sníh a vítr komplikují dopravu

Aktualizováno

Čerstvý sníh a vítr komplikuje od noci dopravu v Česku. Na horách se drží vrstva čerstvého sněhu, v nížinách je často rozbředlý. Na horách a na východě republiky by mělo sněžit i v průběhu dne.

Foto: Petr Marek, Právo

Vozidlo horské služby na Olomoucku (ilustrační foto)

Článek

V Libereckém kraji mají problémy hlavně kamiony. Kdo nemusí, neměl by vyjíždět, doporučil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Spadlý strom zastavil ráno provoz na trati z Liberce na Českou Lípu. Podle informací z Českých drah nahradily z Liberce na Křižany a Rynoltice vlaky autobusy.

„Sněžit začalo po půlnoci na Jablonecku, od rána už padá sníh na celém území kraje. Někde jsou to tři centimetry, jinde deset. Problémy dělá hlavně silný vítr, který odklízení sněhu z komunikací komplikuje,” řekl Pospíšil. Odstavený nákladní vůz blokuje od rána pravý jízdní pruh na silnici 65 od Rychnova u Jablonce směrem na Jablonec, další kamiony stojí na silnici 260 u Tuhaně na Českolipsku. „Problémy ale budou mít řidiči kamionů všude,” poznamenal Pospíšil.

Kvůli počasí je pro kamióny nad 3,5 tuny uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a na hraniční přechod s Polskem. Autobusů se omezení netýká.

Čerstvý sníh komplikuje od noci dopravu v Karlovarském kraji. Ve vyšších polohách na silnicích zůstává. Silnici na Chomutov zablokoval nad ránem uvízlý sypač, informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

V noci na úterý napadlo v kraji několik centimetrů sněhu. V nižších polohách do rána roztál nebo se na silnicích změnil v břečku. Silnice jsou sjízdné s velkou opatrností.

„V Damickém kopci z Ostrova na Boč je silnice neprůjezdná. Sypač se otáčel a zůstal zaseknutý. I traktor, který ho měl vyprostit, na místě zůstal. Pro osobní auta je zatím průjezdná trasa přes Krásný Les a Květnovou,” doplnila mluvčí.

Podle předpovědi hrozí po většinu týdne silný vítr a přívaly sněhu. V úterý má být oblačno až zataženo. Ranní teploty v Čechách se budou pohybovat kolem nuly, na Moravě a ve Slezsku klesnou na –2 až –6. [celá zpráva]

Na rozbředlý sníh a silný vítr si v úterý ráno musí dát pozor řidiči v Olomouckém kraji, ve kterém jsou stále sněhové přeháňky. Zbytky rozbředlého sněhu pokrývají vozovky hlavně v horských oblastech, sněžit však už začalo i v nižších polohách kraje, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Dispečer jesenické správy silnic řekl, že v Jeseníkách zatím napadly zhruba dva centimetry sněhu. „Stále tady sněží a fouká poměrně silný nárazový vítr,” uvedl. Na jesenických silnicích, které jsou chemicky udržované, je po posypu sněhové kaše. Na méně důležitých cestách leží ujetá vrstva sněhu s posypem.

Podobná situace je kvůli sněhovým přeháňkám také na sousedním Šumpersku. Rozbředlý sníh pokrývá i důležitou tepnu přes Červenohorské sedlo, která spojuje Jesenicko se Šumperskem. V okolí Ostružné na Jesenicku je ráno na silnici místy námraza. Sněhové jazyky se nyní netvoří.

Sněhové přeháňky jsou i na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku, kde silnice ráno místy pokrývá slabá vrstva rozbředlého sněhu. Také v těchto okresech si řidiči musí dát pozor na silný vítr.

Sněžení i mrholení

Silnice Vysočiny jsou kvůli sněhovým přeháňkám a větru sjízdné s opatrností. V kraji se už stalo deset dopravních nehod. Nejhorší situace je na hlavním tahu I/38 mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, kde podle prvních informací havarovaly dva kamiony a tři osobní auta. Silnice je kvůli tomu neprůjezdná, sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková krátce před 07:00. Dálnice D1 byla ráno podle údajů Ředitelství silnic a dálnic po chemickém ošetření mokrá, u Jihlavy i s rozbředlým sněhem.

Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje silný, místy až nárazový vítr. V regionu se navíc objevují sněhové přeháňky a mrholení, na silnicích ve vyšších polohách Vsetínska musejí řidiči lokálně počítat s výskytem náledí. Většina vozovek v kraji je sjízdná se zvýšenou opatrností, bez omezení se jezdí pouze na Kroměřížsku, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Královéhradecký kraj ráno zasáhlo sněžení a na silnicích zůstávala vrstva sněhu. Policie evidovala od 06:00 šest nehod. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní. Teploty se v kraji ráno pohybovaly několik stupňů pod nulou, v Krkonoších bylo kolem minus deseti stupňů Celsia.

Na mnoha místech v Pardubickém kraji leží na silnicích nový sníh. Často je po solení rozbředlý, na menších cestách uježděný. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

Na některých jihočeských silnicích leží vrstva nového sněhu. Silničáři zasahují hlavně na Prachaticku, kde sněží, řekla dispečerka Správy a údržby silnici Jihočeského kraje Pavla Pulcová. Podle veřejně dostupných údajů silničářů je vrstva nového sněhu na některých silnicích v okresech Jindřichův Hradec a Tábor. Nejvyšší teploty v kraji se budou dnes pohybovat od tří do šesti stupňů.

V Ústeckém kraji si dnes musí dát řidiči pozor na rozbředlý sníh na silnicích, silný vítr a přeháňky. Komunikace jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Policie řešila od rána už pět dopravních nehod.

V terénu mají silničáři veškerou techniku. Sníh pokryl komunikace v téměř celém Ústeckém kraji. Uklizeny zatím nejsou chodníky ve městech, opatrně by se proto dnes měli chovat i chodci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám