Hlavní obsah

Bouřlivé jednání výboru o vydání Babiše. Němcová práskla dveřmi, až z nich spadla cedule

Právo, Novinky, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úterní jednání mandátového a imunitního výboru, které se odehrálo za zavřenými dveřmi, bylo velmi bouřlivé. Vyplývá to z reakcí poslanců, podle nichž bylo uvnitř značné debatní dusno. Výbor řešil případné vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Miroslava Němcová komentuje jednání výboruVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Jako první opustila místnost po skončení jednání Helena Válková (ANO), která před novináři přímo utíkala. Podobně rychle odešla Miroslava Němcová (ODS), která za sebou navíc práskla dveřmi, až z nich spadla cedule s názvem výboru. Němcová byla viditelně rozezlená, odmítla s novináři hovořit a zmizela v útrobách Sněmovny.

V České televizi Němcová později vysvětlila, že to „byla reakce na jednání, které mělo výrazně obstrukční charakter, a to ze strany poslanců hnutí ANO”. „Když jsem přicházela na výbor, tak jsem byla přesvědčena, že jsme připraveni hlasovat i bez toho, abychom slyšeli pana Babiše a Faltýnka, nakonec jsem přistoupila na názor kolegů (dát Babišovi a Faltýnkovi šanci seznámit se se spisem OLAF),” uvedla s tím, že ale navrhovala, aby výbor jednání zbytečně neodkládal.

Babiš a Faltýnek, respektive jejich advokáti, se mohou se zprávou OLAF seznámit už ve středu. Němcová proto navrhovala, ať se výbor sejde ve čtvrtek. To ale neprošlo, stejně jako páteční či pondělní termín. „Tak jsem z toho pochopila, že tam žádná dobrá vůle není. To bylo to hlavní, ono to mělo mnoho peripetií,” naznačila další důvody pro své gesto bývalá předsedkyně Sněmovny a téhož výboru, který v úterý o vydání Babiše a Faltýnka jednal. Poukázala při tom na atmosféru, v níž se schůze nesla.

Kalousek má pochopení

Další člen výboru Miroslav Kalousek (TOP 09) to komentoval tím, že poslankyně Němcová je dáma a je háklivá na buranské chování. „Jejímu projevu rozumím,“ řekl po jednání novinářům bez dalších podrobností. Kdo byl podle něj oním buranem, odmítl říct.

Nešťastný byl z jednání šéf STAN Petr Gazdík. „Atmosféra byla hrozná, viděl jsem zoufalství v některých očích kolegů, nebylo to nic příjemného,“ řekl. Detaily ale prozradit rovněž nechtěl.

Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek také navrhoval, aby výbor vydal usnesení, kterým vyjádří veřejný zájem na zveřejnění zprávy OLAF, která je stále tajná kvůli policejnímu vyšetřování. Nápad ale neprošel, získal pouze šest hlasů.

Valachová: Zpráva OLAF až takový význam nemá

Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že se s Michálkem liší v názoru na to, jaký význam zpráva má. „Samozřejmě si přeji, aby zpráva OLAF byla zveřejněna občanům, ale imunitní výbor to vůbec nemusí zajímat. My jsme teoreticky mohli rozhodnout, ale ať si sáhnou kolegové do svědomí, kdo té zprávě OLAF dával takový význam,“ dodala.

Výbor chtěl v úterý vyslechnout oba obviněné poslance, ti se však z jeho jednání omluvili s tím, že chtějí nejdříve podrobně seznámit se zprávou evropského vyšetřovacího úřadu OLAF. Výbor tak nakonec jednání odročil na příští týden. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám