Hlavní obsah

Zeman je v dobré kondici, oznámil šéf lékařského konzilia

• Aktualizováno

Podle šéfa prezidentského lékařského konzilia Martina Holcáta se Miloš Zeman cítí velmi dobře a je v dobré kondici. Ošetřující lékař Miloslav Kalaš uvedl, že je Zeman schopen nadále vykonávat svůj úřad. Onkolog Luboš Petruželka dostal k posouzení Zemanovu zdravotní dokumentaci, na základě které oznámil, že nenalezl známky onkologického onemocnění. Novináři nedostali prostor na dotazy.

Záznam: Briefing lékařského konzilia prezidenta Zemana Video: Novinky

 
Článek

„O zdravotním stavu mluví spousta lidí, kteří nejsou lékaři a informují o tom, co panu prezidentovi je. My se spolu jednou za čas vídáme a mohu potvrdit, že pan prezident se cítí dobře, myslím, že je ve velmi dobré kondici – jak fyzické, tak psychické,“ řekl Holcát.

„Málokdo by byl schopen vydržet takovou fyzickou a psychickou zátěž. Zdravotní stav je na takové úrovni, že je pan prezident schopen vykonávat dále funkci,” uvedl Kalaš.

Žádné onkologické onemocnění

K prezidentově zdravotnímu stavu se vyjádřil i onkolog Luboš Petruželka, kterému byla ošetřujícím lékařem předložena Zemanova zdravotní dokumentace. Nenašel v ní prý nic, co by nasvědčovalo onkologickému problému.

„Byl jsem požádán o nezávislé posouzení předložené dokumentace,“ uvedl Petruželka. „Nenavrhoval jsem další vyšetření, která by měla být doplněna, protože to nebylo mým úkolem,“ popsal svou roli.

„Na základě kompletního prostudování dokumentace ke dni provedených vyšetření můžu konstatovat, že jsem nenalezl žádné známky na přítomnost onkologického onemocnění,” sdělil Petruželka. Narážel tak na zprávu z listopadu loňského roku o tom, že Zeman trpí rakovinou v posledním stadiu. Hrad tyto spekulace odmítl jako „vymyšlené a ničím nepodložené”. [celá zpráva]

Na konci úterní tiskové konference lékařského konzilia nedostali novináři možnost pokládat otázky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Prezident je náruživým kuřákem a netají se ani tím, že má kladný vztah k alkoholu, který pije „s neutuchající chutí”. [celá zpráva]

Kritici prezidentovi jeho neskrývanou náklonnost k alkoholu vyčítají. Dávají s ní do souvislosti například jeho někdejší návštěvu u korunovačních klenotů, kdy měl prezident problémy udržet stabilitu. Tam však Zemana podle tehdejšího vyjádření Hradu schvátila viróza.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Luboš Petruželka, Miloslav Kalaš a Martin Holcát

Cukrovka v sobotu odešla

Loni v červenci se měl Zeman podrobit komplexnímu klinickému a laboratornímu vyšetření, na jehož základě Hrad v srpnu oznámil, že „současný zdravotní stav pana prezidenta je velmi dobrý”. [celá zpráva]

Donedávna prezident přiznával, že trpí cukrovkou, o níž však loni v listopadu prohlásil, že mu „v sobotu odešla”. Prezidentův ošetřující lékař Miloslav Kalaš následně uvedl Zemanův kreativní výklad na pravou míru s tím, že šlo pouze o laické vyjádření ohledně hodnoty krátkodobé glykemie. [celá zpráva]

Kvůli neuropatii nervů dolních končetin využívá Zeman, který v posledním roce viditelně zhubl, při chůzi hůlku a do schodů sílu paží své ochranky. Lékaři mu prý rovněž diagnostikovali 40procentní ztrátu sluchu.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman během rekonvalescence po úrazu kolena na zámku v Lánech

Na podzim roku 2013 si poranil koleno, kvůli čemuž byl několik týdnů odkázán na invalidní vozík.

Anketa

Mělo by lékařské konzilium zveřejnit detailní zdravotní zprávu prezidenta Miloše Zemana?
Ano, veřejnost má právo znát zdravotní stav hlavy státu. Navíc by se předešlo spekulacím.
69,4 %
Ne, je to soukromá věc každého člověka bez ohledu na jeho veřejnou funkci.
30,6 %
Celkem hlasovalo 3478 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám