Hlavní obsah

OLAF k žádosti o dotaci na Čapí hnízdo: Nepravdivé údaje, zatajené informace, možný podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) ke kauze dotace na projekt Čapí hnízdo konstatuje, že v žádosti o dotaci byly podány nepravdivé informace, které mohou být hodnoceny jako podvod. V pondělí to uvedl server iHned.cz, který získal celou zprávu.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

Úřad podle serveru dále konstatoval, že v žádosti o dotaci kromě nepravdivých informací byly některé další informace zatajeny.

Materiál obsahuje i zmínku o tom, že tyto činy mohou být hodnoceny „národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 a 260 českého trestního zákoníku” týkajících se trestného činu dotačního podvodu.

Podle zprávy nelze prokázat, kdo byl v inkriminované době majitelem akcií společnosti. Premiér Andrej Babiš (ANO), jehož chce policie kvůli 50miliónové dotaci pro Čapí hnízdo stíhat, tvrdil, že firmu vlastnily jeho dvě děti a bratr partnerky.

Zpráva OLAF k Čapímu hnízdu přišla do Česka hned po Vánocích a stala se součástí vyšetřovacího spisu možného dotačního podvodu. Česká policie obvinila jak Babiše s prvním místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem, tak i členy Babišovy rodiny a jeho někdejší manažery.

Po loňských podzimních volbách ale musela znovu požádat o jejich vydání ke stíhání.

Podvod, nebo účelovka?

Celkem policie kvůli kauze Čapí hnízdo obvinila 11 lidí, mezi nimi i Babiše a Faltýnka. Babiše policisté podezírají z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimiliónovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Reklama

Výběr článků

Načítám