Hlavní obsah

Kapříci se prohánějí v uherskobrodské kašně, lidem je loví vodník

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodník Florián loví před Vánoci kapry přímo z kašny v Uherském Brodě. Kolem něj se denně sbíhá chumel malých i velkých zvědavců. Odvážným dětem dává nahlédnout i do hrníčků s lidskými dušičkami.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

U vodníka Floriána se denně sbíhá chumel malých i velkých zvědavců.

Článek

Tak to alespoň tvrdí prodavač kaprů a správce barokní kašny na Masarykově náměstí Antonín Kročil. Ve skutečnosti si děti ze dna hrníčků dolují sladké bonbóny. „Jsou odvážné, nebojí se. Pořád chtějí hladit kapry,“ pousmál se vodník Florián.

Jednapadesátiletý Antonín Kročil se do kostýmu zeleného vodníka v Brodě poprvé převlékl před osmi lety. „Na neoprén si oblékám vodnický kostým. Převlékání mi zabere přes půl hodiny. Dřív jsem si kostým půjčoval z Městského divadla ve Zlíně, pak mi ale podle něj zručná švadlena tady od Brodu ušila úplně nový,” přiblížil Kročil, kterého zdobí vykulené oči. „Ty mám z pingpongových míčků,“ pousmál se.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vodník Florián v loví před Vánoci kapry přímo z kašny v Uherském Brodě

Ryby v kašně prodává spolu s přáteli sedmadvacátým rokem. Do vodnického obleku, jak přiznává, jej před lety dotlačila sílící konkurence na náměstí.

„K nám k fontáně přitom vždycky chodila spousta malých dětí. Tak jsme s chlapama sedli a vymysleli zpestření, zeleného hastrmana. A protože se nad kašnou skví socha patrona hasičů Floriána, dostal jsem po něm i jméno,“ vysvětlil vodník, který nosí dlouhý frak, důstojný cylindr, zdobnou zelenou paruku a nechybí mu ani červený motýlek či opentlená růže se stužkami.

Nejvíc se Antonín Kročil těší, až mu děti při kašně zazpívají koledy. „Toho jsem se dočkal loni a bylo to velmi milé. Děcka jsou prostě boží, tak proč jim ten předvánoční čas nezpestřit,“ dodal vodník Florián.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám