Hlavní obsah

Pes se může opít i z kynutého těsta, varují veterináři

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad představou Vánoc jako svátků klidu se ironicky pousměje většina veterinářů. Jejich ordinace se totiž přes svátky plní nešťastnými zvířaty, kterým je zle třeba z kapra se salátem nebo rozkoušou a sežerou ozdoby. Taky se stává, že se pes přiotráví kynutým těstem na vánoční cukroví. Podle veterinářů to jsou „tradiční“ vánoční pacienti, protože majitelé neuhlídali kynuté těsto a pes jej v nestřeženém okamžiku sežral.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Když těsto kyne, je plné alkoholu z kvasinek, který se vypaří až při pečení. Loňské Vánoce jsme tu měli psa, který se z opilosti pořádně probral až po dvou dnech. Navíc psům dělá problémy i těsto samotné, které v nich dál kvasí a nafoukne jim žaludek,“ řekl Právu veterinář Hanuš Velebný z Veterinární nemocnice AA-Vet v Praze.

Do ordinací ale míří i lidé, kteří celý rok péči o svého miláčka zanedbávali, a teprve o Vánocích si všimli, že jejich zvíře něco trápí.

„Typický vánoční problém je, že lidi se konečně zastaví a mají čas být chvíli se zvířetem, přičemž objeví spoustu problémů, jež se táhnou zjevně už delší dobu. Jenže mají pocit, že to musí nutně vyřešit přes Vánoce,“ dodal veterinář Velebný.

Rozkousané ozdoby

Frmol mají o Vánocích i na Veterinární klinice Jaggy v Brně. „Na stolech v domácnostech je vyskládáno větší množství jídla než obvykle, což pro pejsky i kočičky znamená větší možnost se k něčemu dostat, případě dostanou jídlo i přímo od stolu,“ popsala veterinářka Karolína Lásková.

„Zvířatům to ale může způsobit zažívací problémy, a to od lehkých stavů, jako je zánět žaludku, až po vážnější případy způsobené zejména tučným a smaženým jídlem, kdy se pak musíme potýkat třeba se zánětem slinivky,“ řekla.

Dalším rizikem jsou i nejrůznější ozdoby a dekorace, které zvířata lákají k jejich prozkoumání. Veterináři tak musí kromě obligátních kostí v krku řešit i poranění od háčků na cukroví nebo kovových dekorací.

„Setkáváme se s případy, kdy si zvíře hraje s vánočními ozdobami, rozkousne je a skleněné nebo plastové části se pak zaseknou v dutině ústní, případně pokračují do žaludku, kde to pak může dělat problémy,“ dodala Lásková.

Může jít o život

Pořádně ohlídat jídlo a odolat prosebným očím domácích mazlíčků loudících u stolu důrazně doporučil i zástupce přednosty Kliniky chorob psů a koček Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně Michal Crha. „Dietní chyba totiž může vést až k život ohrožujícím stavům,“ upozornil.

Na univerzitní pohotovosti tak musí každoročně řešit vážné případy zánětu slinivky i psy přicházející s torzí žaludku, tedy s jeho přetočením.

„Tyto případy patří mezi ty vánoční, kdy jde o život zvířete. Postihuje to zejména plemena s hlubokým hrudníkem, a nemusí jít jen o situace, kdy se pes přežere, ale může to zapříčinit i špatná skladba krmiva nebo náhlá změna v jídelníčku, jako třeba jídlo, které má tendenci kvasit, typicky se jedná o různé cukroví,“ popsal Crha.

Veterináři se shodují v tom, že pokud majitelé chtějí svým mazlíčkům na Vánoce přilepšit, mají to udělat zvířecími pamlsky a nejlépe takovými, na něž je zvíře zvyklé.

Reklama

Výběr článků

Načítám