Hlavní obsah

Registr vyloučených hazardních hráčů možná do tří let

Právo, gin

Registr vyloučených hazardních hráčů, kteří berou například sociální dávky, by mohl začít fungovat do tří let. Vyplynulo to z nedělních Otázek Václava Moravce na ČT v diskuzi odcházejícího náměstka ministryně financí Ondřeje Závodského se senátorem a podnikatelem v hazardu Ivo Valentou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Ivo Valenta

Článek

„Je obrovská škoda, že tento registr vyloučených hráčů zatím není. Soutěž na jeho provozovatele ale byla silně bojkotována, musí se vysoutěžit znovu,“ prohlásil Závodský.

Už dnes by se všichni hráči měli u provozovatelů internetových i kamenných kasin měli ze zákona registrovat. Dalším krokem je vytvoření registru vyloučených hráčů, který bude propojovat informace o nich i směrem ke kasinům, aby těmto lidem neumožňovali hrát.

Závodský na ČT odhadoval, že registr vyloučených hráčů by tak mohl být za rok a půl, když se na počátku roku soutěž na provozovatele vyhlásí znovu. „V polovině roku 2019 by mohly být první funkce tohoto registru,“ míní Závodský.

Valenta: Klidně, ale pro všechny

Podnikatel v hazardu a senátor Ivo Valenta ze skupiny Synot uvedl, že tento typ regulace podporuje za předpokladu, že bude uplatňována na všechny provozovatele, tedy internetová i kamenná kasina.

Termín ale nepovažuje za realistický. „Mohlo by to být v roce 2021. Ministerstvo si ale musí uvědomit, že nejen vývoj, ale i provoz registru bude stát velké peníze,“ dodal Valenta.

Problémových hráčů je podle ČT u nás na půl miliónu, vyloženě závislých hráčů pak 120 tisíc. Průměrný dluh jednoho hráče je odhadován na 1,2 miliónu korun. Za hodinu se v kasinech prohraje i 450 tisíc korun, na webu 45 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám