Hlavní obsah

Liberec bude provozovat pohřební službu

Právo, Michael Polák

Liberec bude nabízet lidem levné pohřby. Město se chystá, že bude — jako jediné v Česku — provozovat pohřební službu. Rozhodli o tom tento týden liberečtí radní. Konkurenční pohřební služby tvrdí, že jde o nesmyslný plán.

Foto: Michael Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Liberečtí radní tvrdí, že chtějí pohřebnickou živnost převzít, aby nabídli lidem důstojné pohřby za příznivou cenu.

„Rozhodli jsme se převzít správu a provoz krematoria a zřídit městskou pohřební službu. Lidé díky tomu budou moci vyřídit veškeré pohřební služby na jednom místě a zajistit tak svým blízkým důstojný pohřeb v obřadní síni našeho krematoria. To vše za ekonomicky příznivou cenu, která bude jedna z nejnižších v Česku,“ potvrdil neobvyklé rozhodnutí Tomáš Kysela (dříve ANO 2011), náměstek libereckého primátora pro technickou správu majetku.

Podle vedení Liberce volí mnoho lidí kvůli vysokým nákladům na pohřeb pouze rozloučení v rodinném kruhu.

„Chtěli bychom motivovat občany morálně i ekonomicky, aby své zemřelé důstojně pohřbívali,“ vysvětlil náměstek primátora Ivan Langr (SZ). „Počet pohřbů v obřadní síni libereckého krematoria se nyní pohybuje mezi dvěma sty až třemi sty, ročně přitom umírá zhruba tisíc obyvatel města a v krematoriu probíhá ročně přes dva tisíce žehů. Chceme proto, aby byly pohřební obřady levnější a lidé je začali více využívat,“ upřesnil pro Právo a Českou televizi Kysela.

S hudbou a řečníkem za 16 tisíc

Liberecká městská pohřební služba by měla začít fungovat od července 2018. Měla by zahrnovat převzetí těla, převoz, výrobu smutečního parte, organizaci pohřbu, nabídku rakve podle katalogu, úpravu zemřelého, pronájem a výzdobu obřadní síně, hudbu a smuteční projev prostřednictvím řečníka.

„V takovém případě by pohřeb vyšel na 15 719 Kč, v případě nevyužití všech služeb se cena adekvátně sníží podle ceníku, který bude nově veřejně dostupný,“ upozornil David Novotný, vedoucí odboru veřejné správy na magistrátu.

Liberec začal otázku pohřbů řešit, protože k 30. červnu končí smlouva s dosavadním provozovatelem krematoria, soukromou pohřební službou Likrem. Ta podle jejího spolumajitele Jana Bartoše příští rok zanikne a vzniknou z ní dvě nové pohřební služby.

„Pohřebnictví bylo i za první republiky typickou rodinnou živností a nikde v republice ho neprovozuje město. Liberec teď převzal pohřební službu a další na řadě asi budou holiči. Nechápu, proč to město dělá,“ uvedl Bartoš.

Řekl také, že městem spravované krematorium nemusí jeho pohřební služba využívat. „Uvidíme, jak to bude fungovat, ale varianta, že si vybudujeme v Liberci vlastní krematorium, je určitě možná,“ uzavřel Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám