Hlavní obsah

Silný vítr na Moravě si vyžádal desítky hasičských výjezdů

Kvůli silnému větru museli hasiči na jižní Moravě i v Olomouckém kraji vyjíždět v pondělí večer k desítkám událostí. Převážně se jednalo o odstraňování spadlých stromů.

Foto: HZS Olomouckého kraje, ČTK

Silný vítr zaměstnal v Olomouckém kraji hasiče, nejčastěji vyjížděli kvůli popadaným stromům. Odklízeli je ze silnic nejvíce na Olomoucku, ale také na Přerovsku a Jesenicku.

Článek

Nejvíce výjezdů - tři desítky - hasiči z Jihomoravského kraje evidují na Břeclavsku. Na třídě 1. máje a ulici Lidická v Břeclavi zajišťovali plechy na střeše. V další ulici zase rozebírali fóliovník. Pět hodin hasiči také zajišťovali část štítové stěny neobydleného domu v Lanžhotě. Rovněž odstraňovali část laminátové střechy v Mikulově.

Ve Slavkově u Brna hasiči zajistili utrženou střechu z výrobní haly o rozměrech 10 krát 20 metrů. Doprava musela být odkloněna v Rousínově, kde padající střešní krytina z kostela ohrožovala provoz na silnici. V Jaroslavicích na Znojemsku museli sundat uvolněné kusy střechy čerpací stanice.

V Olomouckém kraji hasiči také odstraňují především popadané stromy. "Během posledních hodin vzrostl výrazněji počet výjezdů profesionálních a dobrovolných jednotek v Olomouckém kraji. V tuto chvíli evidujeme tři desítky událostí technického charakteru v podobě odstraňovaní spadaných stromů na komunikacích. V několika případech došlo k poškození elektrického vedení," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Hrozí výpadky elektřiny

Například nedaleko Hranic na Přerovsku večer popadalo zhruba 20 stromů, mezi kterými uvízl automobil. Hasiči k němu prořezali cestu a vozidlo vyprostili. Nikdo nebyl zraněn, uvedl Hošák. V Přerově silný vítr utrhl plechovou střechu a také poškodil plechovou tabuli na střeše u bývalé elektrárny.

Silný vítr podle Hošáka zatím v Olomouckém kraji nezpůsobil výraznější škody, avšak stále nepolevuje. "Vzhledem k aktuální situaci a předpovědím lze předpokládat nejen nárůst výjezdových události, ale i výpadky elektrického vedení, neprůjezdné komunikace i vznik škod. Operační středisko zaslalo v průběhu večera základní informace směrem ke krizovým pracovníkům, starostům obcí či jiným oprávněným zástupcům," uvedl Hošák.

Od nedělního odpoledne do pondělního rána měli hasiči v Olomouckém kraji na svém kontě tři desítky výjezdů, které souvisely se silným větrem. Většinou šlo o popadané stromy, v Olomouci a v Přerově však zasahovali také kvůli uvolněným plechům na střechách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám