Hlavní obsah

Potíže se zákonem mají Češi nejvíc v Londýně

Právo, Jakub Bartosz

Někteří Češi nedělají vlasti za našimi hranicemi zrovna dobré jméno. České ministerstvo zahraničí eviduje 263 našich občanů, kteří měli během letní sezóny v cizině problémy se zákonem a zadržela je místní policie nebo dokonce skončili v tamním vězení. Například 66 Čechů skončilo na policejní služebně v Londýně, což je nejvíc ze všech ostatních zemí.

Foto: , Novinky

Nejvíc vroubků mají Češi v Londýně (ilustrační foto)

Článek

Následuje Chorvatsko a Německo s 24 lidmi a Polsko, kde skončilo v rukou policie 23 Čechů.

Češi v cizině nejčastěji hřeší za volantem a kvůli alkoholu, kriminalisté řeší také případy pašování všeho možného a drogovou kriminalitu.

Do problémů s narkotiky se dostal například 63letý český občan v Hongkongu, který dostal trest 27 let vězení za pašování kokainu. Policie ho zadržela na letišti Kai Tak, kam cestoval z Brazílie. V kufru měl prý zhruba šest kilogramů drogy. Muž vinu odmítá, podle něj mu kokain někdo podstrčil.

Celkem „sedí“ v cizině přes 1200 českých občanů, poslední statistiky jsou z loňska, nová čísla za celý letošek očekává ministerstvo zahraničí příští rok v březnu.

Ministerstvo zahraničních věcí tak má k dispozici pouze údaje za letošní letní sezónu, tedy za období od června do září.

V Evropě jde o řízení, v Asii o pašování

„Pro Evropu jsou to často trestné činy spojené s řízením motorových vozidel a požíváním alkoholu,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

V Asii jsou pak typické trestné činy spojené s pašováním různého zboží a ve Střední a Latinské Americe řeší trestné činy spojené s drogami nebo porušením pobytových podmínek v dané zemi.

Nejvíce vězněných Čechů je ve Velké Británii (přes 300), následuje Německo a Rakousko.

Zatímco Anglie eviduje čtyři drogové delikty, Německo a Rakousko nejméně 40. Podle policie to souvisí s příhraničním drogovým obchodem.

V USA evidovaly úřady ve Washingtonu a Chicagu přes sto Čechů za mřížemi. Drogové delikty Čechů zaměstnaly také úřady v Peru, kde se dostalo do vězení osm lidí, z toho sedm kvůli drogám.

Reklama

Výběr článků

Načítám