Hlavní obsah

Na Ostravsku bylo v noci zemětřesení

Právo, Novinky, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci na neděli se na Ostravsku třásla země. Otřes zaznamenaly seismografy Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Podle Jana Zedníka, vedoucího seismické služby Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR došlo k jednomu otřesu o síle až 4 stupňů Richterovy stupnice. Otřes žádné škody nenapáchal.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Seismogram s nočními otřesy na Ostravsku

Článek

„Vypadalo to na první pohled jako důlní otřes, ale je to přirozené zemětřesení u Hlučína, respektive napůl cesty mezi Opavou a Ostravou, epicentrum zemětřesení bylo v Šilheřovicích,“ uvedl Zedník s tím, že magnitudo zemětřesení, ke kterému došlo v hloubce 12 nebo 13 kilometrů, bylo zhruba 3,5.

„Nám automaticky z lokalizace vyšla čtyřka, ale průměr je asi 3,5,“ podotkl odborník na seismologickou činnost a dodal, že šlo pouze o jeden otřes.

Zedník také potvrdil, že severní Moravu a Slezsko tak silné zemětřesení postihne jen výjimečně. „V této oblasti jsou silné jevy docela vzácné. Kolegové z Ostravy zaregistrovali zvýšenou aktivitu asi před měsícem u Budišova nad Budišovkou, šlo o slabou sérii zemětřesení, kterou nikdo nepocítil. Ale tento jev byl docela silný, na to že je to u nás, protože jevy nad 3,5 už jsou poměrně vzácné. Vyskytují se nejvíc v západních Čechách, když se tam probudí aktivita a probíhají tam zemětřesné roje,“ popsal.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Lokalizace zemětřesení

„Situace se obešla bez zásahové činnosti hasičů, pouze jednotka z Poruby provedla monitoring na základě vůbec prvního oznámení o otřesech,” uvedl mluvčí Moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Jeden z údajných následků zemětřesení, škody naštěstí nebyly velké.

Do do šesté hodiny ranní volaly hasičům kvůli otřesům zhruba dvě desítky lidí, dodal mluvčí. Hasiči situaci spolu se starosty v regionu dále monitorují.

V souvislosti s nočním otřesem už lidé zaslali Geofyzikálnímu ústavu desítky makroseismických dotazníků. Zedník ale nepředpokládá, že otřes způsobil velké škody na majetku. „Mohly by se někde objevit maximálně vlásečnicové trhliny,“ připustil.

Otřesy na Ostravsku nejsou výjimečné, nejčastěji se jedná o důlní otřesy způsobené hlubinnou těžbou uhlí v regionu.
V České republice je seismicky aktivní oblast v západních Čechách, kde jsou zaznamenávány nejčastěji zemětřesné roje, tedy více slabších otřesů v průběhu několika dnů i týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám