Hlavní obsah

Babiš a Okamura neměli ještě před týdnem s Ondráčkem problém, zní z KSČM

Novinky, Renáta Bohuslavová

Místopředsedkyně klubu KSČM Hana Aulická Jírovcová v úterý v rozhovoru pro Novinky zdůraznila, že komunisté trvají na Zdeňku Ondráčkovi do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Je to podle ní součástí politické domluvy. Předseda ANO Andrej Babiš ani šéf SPD Tomio Okamura podle ní před mediálně vyhrocenou situací neměli s Ondráčkovou nominací problém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hana Aulická Jírovcová (KSČM)

Článek

Proč trvá poslanecký klub KSČM na nominaci Zdeňka Ondráčka do vedení komise pro GIBS?

My si opravdu myslíme a jsme o tom přesvědčeni, že můj kolega Zdeněk Ondráček má především odborné předpoklady k tomu, aby funkci předsedy komise vykonával. Tam opravdu o nic jiného nejde, a proto jsme řekli, že si nenecháme kádrovat naše nominanty, stejně jako jsme to nedělali u nikoho.

Slovo kádrovat od KSČM zní minimálně problematicky, protože to byli právě komunisté, kteří v minulém režimu před rokem 1989 sami kádrovali.

Mně je velice líto, že ten postoj je zachováván i 27 let po revoluci. My jsme se k tomu vyhranili v tom směru, že opravdu neřešíme to, co bylo před rokem 1989. My se chováme jako demokratická strana vzniklá v roce 1990.

Takže by podle vás nemělo být bráno v potaz to, co se dělo před revolucí?

Já si ale nemyslím, že to souvisí s problémem mého kolegy Zdeňka Ondráčka. Proč bychom měli řešit, co bylo před 27 lety ve spojení s naším nominantem? Nikdo neřeší třeba prezidentské kandidáty, co dělali před rokem 1989, ale řeší se přece současná situace, jak budou pracovat a s čím přicházejí, a řeší se zase jen náš člověk, protože někdo z toho udělal mediální a politické téma.

Myslíte kandidáta na prezidenta Michala Horáčka, který poslal výzvu Andreji Babišovi?

Tak víme, že to nebyl jen pan Horáček. Víme, že předtím přišel i pan Drahoš, ale toho se média nechytla, tak to zkusili přes pana Horáčka. Kolega Zdeněk Ondráček neříká, že by tam v roce 1989 nesloužil, ale my říkáme, že tam sloužilo daleko víc lidí. [celá zpráva]

My si opravdu nemyslíme, že je to téma, které by se mělo rozebírat tady ve Sněmovně. Je mi líto, že se toho chytil i pan Babiš nebo i pan Okamura, kteří od začátku věděli, že deklarujeme to, že chceme do této komise právě Zdeňka Ondráčka, a neměli s tím žádný problém. Ale když s tím přijde mediálně vyhrocená situace, najednou je to problém i u nich. Byly tady nějaké politické domluvy a my jsme na hlasování při předsedech výborů hlasovali tak, jak bylo dohodnuto, nikoho jsme nekádrovali a říkali jsme, že je to na nominaci příslušných výborů, koho tam dají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám