Hlavní obsah

Zahraniční piráty silnic čeká na Královédvorsku ledová sprcha

Právo, Vladislav Prouza

Eldorádo zahraničních šoférů létajících donedávna bez postihu úseky kamerového měření rychlosti na Královédvorsku skončilo. Provozovatel jedné z nejhustějších sítí radarových bran v Česku, radnice ve Dvoře Králové nad Labem, začala pokutovat řidiče ze zemí Evropské unie. Cizince po letech beztrestnosti čeká v Česku ledová sprcha.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dvůr jako jeden z prvních v republice dokáže postihnout provozovatele vozů se zahraniční „espézetkou” stejně jako domácí piráty silnic. „Začali jsme odesílat první výzvy k zaplacení pokuty cizincům za překročenou rychlost,“ potvrdila mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková.

Dárek k Vánocům v podobě pokuty mohou zprvu čekat šoféři z Polska a Slovenska. „Přestupky cizinců se doposud odkládaly,“ upřesnila Kameníková.

Až rok dozadu

Postihu neujedou ani řidiči, za nimiž se přestupek zachycený kamerami táhne dlouhé měsíce. Královédvorští úředníci chtějí v souladu se zákonem vyčistit šanony s uloženými prohřešky cizinců jeden rok dozadu. Radnici ve Dvoře Králové se startem elektronického systému umožňujícího pokutovat cizince otevřela cesta k donedávna nedobytným desítkám miliónů korun.

Úřadům v Česku umožnil stíhat cizince systém Eukaris schopný v zemích Evropské unie vyhledat prostřednictvím národních registrů jakékoliv vozidlo. Možnosti Eukarisu donedávna plně využívaly unijní země vyjma Česka. Češi mající v zahraničí na kontě kamerami zachycený dopravní prohřešek pokutě neujeli. Cizinci si naopak v Česku hlavu lámat nemuseli, klidně sešlápli plyn a zmizeli v dáli.

Změna nastala před zhruba půlrokem, kdy ministerstvo dopravy umožnilo českým úřadům používat doposud jednosměrný systém obousměrně z Česka do Evropy.

Zbraň mnohde bezzubá

Zbraň daná do ruky regionálním úřadům je však mnohde bezzubá. Řadě obcí provozujících úsekové radary stále protékají mezi prsty milióny na nevybraných pokutách. Úředníci sice od loňského léta mohou vyhledat adresu majitelů vozů s cizí registrační značkou, doklad odesílaný do ciziny ale musejí vyplnit ručně.

„Od začátku letošního roku radary zmapovaly možná deset tisíc přestupků cizinců. Ručně bychom stihli vyřídit čtyři přestupky za hodinu, na což nemáme kapacity,“ potvrdila nedávno Kameníková. Dvůr Králové nyní zprovoznil s Eukarisem kompatibilní software tzv. automatické rozhraní, kdy počítačem vyplněný protokol o přestupku cizinců úředník stejně jako u domácích řidičů vloží do obálky a odešle.

„Většina úřadů zatím systém testuje. Nikoho k tomu nenutíme. Záleží jenom na obcích, zda chtějí stíhat i zahraniční řidiče,“ doplnil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Pokutě za elektronicky podchycený přestupek však nadále ujedou šoféři ze zemí mimo Evropskou unii.

Trutnov v očekávání

Odhadem tři tisíce přestupků cizinců ročně evidují na jednom pouze stometrovém úseku kamerového měření rychlosti v Mladých Bukách u Trutnova. Radnice v Trutnově každoročně přichází o zhruba tři milióny korun na nedobytných pokutách. Šanony nevyřízených přestupků začnou brzy mizet.

„Cizince plánujeme stíhat od příštího roku a zpětně vymáhat sankce. Nastavíme to, a pojedeme,“ slibuje šéf správního odboru trutnovské radnice Leoš Křemenský.

„Bylo to nespravedlivé vůči českým řidičům. Jenom nevím, jak budeme s cizinci komunikovat, pokud se telefonicky ozvou. Zkušenosti s celou škálou výmluvných historek máme s našinci. Nejde ale o peníze, ale o zklidnění dopravy v rizikových úsecích, což se daří. Dokládá to stále nižší množství přestupků,“ podotkla Křemenského kolegyně Hana Hynková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám