Hlavní obsah

SPD je normální hnutí, vysvětloval Klaus ml., proč podpořil Kotena

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlasování Sněmovny o šéfovi bezpečnostního výboru přineslo jedno překvapení. Kromě poslanců z SPD, ANO a KSČM podpořil do čela výboru Radka Kotena z Okamurova hnutí ještě Václav Klaus mladší (ODS). Stal se tak jediným z Demokratického bloku, kdo zvedl ruku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Václav Klaus mladší na ustavující schůzi Sněmovny

Článek

„Nemusím se nikomu zpovídat. SPD je normální hnutí,“ odpověděl Klaus na dotaz České televizi, proč Kotena podpořil. Dodal, že hlasoval pro všechny předsedy výborů, jak byli zvoleni.

Skoro celý Demokratický blok ve složení ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN přitom hlasoval proti, pár lidí se zdrželo, pro Kotena nebyl jinak nikdo. Kdo jak zvedl ruku, si můžete prohlédnout zde.

Koten je v posledních dnech kritizován například za to, že je na Facebooku členem mnoha skupin, které například podporují odchod České republiky z EU. Netají se silně protiislámskými názory. Na sociálních sítích sdílel články z dezinformačních webů.

„To se musíte zeptat Václava Klause mladšího, na to neumím odpovědět,“ reagoval místopředseda lidovců Jan Bartošek na dotaz, jak rozhodnutí Klause vnímá.

Bartošek se o vedení výboru také ucházel. Ve čtvrtek, kdy si poslanci předsedy vybírali, však dostal pouze sedm hlasů od Demokratického bloku, ČSSD a Pirátů. Pro Kotena bylo 10 poslanců z ANO, SPD a KSČM. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám