Hlavní obsah

Neziskovkou roku je hospic i organizace pro oběti domácího násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepšími neziskovými organizacemi v republice se letos staly ostravská společnost Celé Česko čte dětem, Domácí hospic Vysočina z Nového Města na Moravě a pražská organizace Acorus na pomoc obětem domácího násilí.

Foto: Jakub Hrab / Nadace rozvoje občanské společnosti

Vyhlášení Neziskovky roku 2017

Článek

Ceny Neziskovka roku jim udělila Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS). Informovala o tom Zuzana Ježková z NROS. Ocenění, které se rozdávalo už popáté, má zviditelnit profesionálně řízené neziskové organizace a ukázat jejich kvalitní práci a přínos.

Hodnocení provádějí experti z firem, úřadů i neziskového sektoru. Zaměřují se na tři kategorie – malé, střední a velké neziskové organizace. Do užšího výběru postupuje v každé kategorii pět organizací. Do nich se pak vypraví hodnotitelé a zkoumají činnost, řízení, financování i komunikaci s veřejností. Tři finalisté z každé kategorie nakonec představují svou společnost a její práci před komisí, která určí vítěze.

Přehled finalistů
Kategorie Malá neziskovka roku 2017
Celé Česko čte dětem, o. p. s.
Český svaz chovatelů, z. s., Základní organizace Mikulášovice
KAMARÁDI, spolek
Kategorie Střední neziskovka roku 2017
Domácí hospic Vysočina, o. p. s.
ParaCENTRUM Fenix, z. s.
Terapeutické centrum Modré dveře, z. ú.
Kategorie Velká neziskovka roku 2017
ACORUS, z. ú.
Green Doors, z. ú.
IQ Roma servis, z. s.

Nejlepší malou neziskovou organizací v Česku se letos stala společnost Celé Česko čte dětem z Ostravy. Podporuje předčítání v rodinách, které přispívá k budování a posilování vztahů mezi rodiči a jejich potomky.

Nejlepší střední organizací je Domácí hospic Vysočina. Hospicovou péči vážně nemocným a umírajícím pacientům i jejich rodinám v domácím prostředí poskytuje už 13 let. Nabízí zdravotní i sociální podporu tak, aby lidé mohli důstojně prožít poslední část života bez bolestí doma se svými blízkými.

Obětem domácího násilí pomáhá už 20 let organizace Acorus. Provozuje azylový dům, poskytuje také odborné sociální poradenství a právní podporu. Předloni tento zapsaný ústav otevřel také centrum Locika, které se zaměřuje na pomoc dětem, jež se staly svědkem či terčem domácího násilí.

Cena veřejnosti připadla letos Hospici svatého Jana N. Neumanna z Prachatic. V internetovém hlasování získal 2697 z 6911 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám