Hlavní obsah

Zeman: Impozantní hlasování ve Sněmovně ukazuje na menšinovou vládu

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na TV Barrandov uvedl, že věří v sestavení velké koalice. S ohledem na počet hlasů, které získal Radek Vondráček (ANO) při hlasování pro post šéfa Sněmovny, je však podle něj menšinová vláda nasnadě. Vondráčka podpořilo celkem 135 poslanců.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) pověřil předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Článek

„Počet hlasů, které Radek Vondráček získal, je poměrně impozantní, takže lze věřit, že na podobném půdorysu lze vytvořit menšinovou vládu, která by měla podporu, nebo alespoň toleranci některých subjektů,“ řekl Zeman.

„Přál bych si, aby to bylo už na první pokus, ale nevylučuji, že to bude až na pokus druhý. Je to ale rozdíl dvou, maximálně tří měsíců,“ doplnil prezident.

Pro Radka Vondráčka coby šéfa Sněmovny hlasovalo ANO, komunisté, okamurovci a Piráti. Piráti však dlouhodobě deklarují, že vládu Andreje Babiše nepodpoří. [celá zpráva]

I bez nich by ale sestava dala dohromady 115 hlasů. ANO, SPD a KSČM už se shodly i například na šéfovi mandátového a imunitního výboru Stanislavu Grospičovi (KSČM). Výbor bude posuzovat žádost policie na vydání Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka ke stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám