Hlavní obsah

Policie znovu žádá Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka

• Aktualizováno

Policie v úterý znovu zaslala do Sněmovny žádost o vydání šéfa ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Právu to potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Článek

„Mohu potvrdit, že dnešního dne byla do Sněmovny doručena žádost o vydání dvou poslanců k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo,“ řekla Zenklová.

K tomu, zda je žádost totožná jako ta první z letošního srpna, se dále nevyjadřovala. Doplnila, že v případu sice všichni obvinění podali stížnosti proti svému stíhání, nicméně o nich státní zástupce dosud nerozhodl, protože nemá k dispozici od policie odůvodnění těchto stížností.

V případě Babiše s Faltýnkem by ale stejně podle všeho o jejich stížnostech nerozhodoval, i kdyby jim chtěl třeba vyhovět, protože říjnovým znovuzvolením do Sněmovny získali oba muži opět poslaneckou imunitu.

Jejich stíhání tak žalobce do nového rozhodnutí o vydání současnou Sněmovnou přerušil a policie tedy nesmí vůči Babišovi s Faltýnkem vykonávat žádné úkony trestního řízení.

Již jednou vydání byli

V minulém volebním období poslanci Babiše i Faltýnka ke stíhání v kauze údajného dotačního podvodu vydali. Zákonodárci hnutí ANO se hlasování nezúčastnili a odešli z jednacího sálu.

O vydání politiků k trestnímu stíhání požádala policie kvůli Čapímu hnízdu, které patří do Babišova koncernu Agrofert.

Společnost, která farmu na Benešovsku pomocí dotace vybudovala, nejprve patřila Babišově Agrofertu a následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele. Díky tomu se mohla ucházet o dotaci 50 miliónů, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Následně fúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se do holdingu vrátila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Oba obvinění odmítají a tvrdí, že se nedopustili ničeho nezákonného.

Policie obvinila v souvislosti s případem 11 osob. Vedle členů Babišovy rodiny jde o někdejší zástupce firem, kterým oficiálně farma Čapí hnízdo v minulosti patřila. [celá zpráva]

ANO má v nové Sněmovně, která zatím nemá zvolené vedení, 78 poslanců.

Anketa

Měla by podle vás nová Sněmovna vydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání?
Ano
68,6 %
Ne
31,4 %
Celkem hlasovalo 6086 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám