Hlavní obsah

Poslancům stačil měsíc, ale i tak dostanou zaplaceno dvakrát

Právo, ada, nig

Poslanecký slib v pondělí složili také hejtmani – liberecký Martin Půta (STAN) a středočeská Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), kteří dopředu ohlásili, že se svého mandátu vzdají. Půta potvrdil Právu, že tak hodlá učinit hned po skončení ustavující schůze, protože se chce věnovat jen kraji. Půta byl obviněn v korupční kauze a nyní měl měsíc imunitu, kterou ale odchodem z dolní komory ztratí.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta oznamuje, že se vzdá mandátu poslance.

Článek

Protože oba získali mandát dnem zvolení, tedy 21. října, dostanou jeden měsíční plat ve výši 71 tisíc hrubého a k tomu ještě stejnou částku jako odchodné.

Další hejtmanka ANO, Jana Vildumetzová z Karlovarska, zvažuje, zda si mandát ponechá.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jaroslava Pokorná-Jermanová

Mezi slibujícími byl i Jiří Hlavatý (ANO), který musel po svém zvolení poslancem opustit Senát. Chce se raději vrátit do horní komory a navzdory názoru šéfa ANO Andreje Babiše se již přihlásil do doplňovacích voleb počátkem ledna, které Hlavatý svým přestupem do Sněmovny sám vyvolal. [celá zpráva]

Do Sněmovny nastoupil také Martin Kupka (ODS), který získal mandát rozhodnutím Nejvyššího správního soudu. Ten po přepočtu hlasů přiřkl mandát právě Kupkovi na úkor Petra Bendla.

Reklama

Výběr článků

Načítám