Hlavní obsah

Zloději energií si plyn připojují i duší od kola

Právo, Martin Procházka

Až neuvěřitelnou vynalézavost, která ale může skončit tragicky, projevují černí odběratelé elektřiny či plynu. Velcí dodavatelé jich ročně odhalí několik tisíc. Kromě tradičních manipulací s elektroměrem či plynoměrem objevují i některé kuriozity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Například připojení černého odběru plynu duší od kola nebo napojení odběru elektřiny k elektroměru na benzínové pumpě.

„Nejčastější způsoby neoprávněného odběru jsou tradiční, tedy manipulace s číselníkem a neoprávněné propojení po odmontování plynovodu. Zejména druhý způsob přináší při neodborné manipulaci výrazná bezpečnostní rizika,“ řekl Právu mluvčí Innogy Pavel Zajíc.

„Zloději používají k propojení nejrůznější hadice, trubky či duše od kola. Nad některými propojeními skutečně zůstává rozum stát a riziko úniku plynu je značné,“ uvedl.

Elektřina za dva milióny

Výše škod za nelegální odběry se může vyšplhat až na milióny korun. V rámci vyšetřování na Olomoucku byl odhalen neoprávněný odběratel, který v historii způsobil společnosti ČEZ doposud největší škodu ve výši zhruba dvou miliónů korun. Jednalo se o podnikatele, který se svým nepoctivým jednáním obohacoval na úkor všech řádných odběratelů.

„Kontroly prokázaly, že tento odběratel zásahy do elektroměrů neoprávněně odebíral elektřinu v celkem čtyř odběrných místech, a to na benzínové stanici, v rodinném domě, v řeznickém obchodě a v další budově v rekonstrukci,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Vytvořili jsme specializované týmy v severních Čechách a na Moravě
Pavel Zajíc, mluvčí Innogy

Vysokou škodu způsobil společnosti ČEZ v minulosti i majitel rodinného domu na Liberecku, který po tři roky odebíral neoprávněně elektřinu a vytápěl s ní celý dům, bazén, skleník a další rodinný dům své přítelkyně.

„Anonymním informátorem byl zřejmě soused, který již neunesl, že výtečník si užíval radovánky v bazénu uprostřed zasněžené krajiny, kdy pára nad bazénem byla vidět již z dálky,“ doplnil.

Pěstírna marihuany

Na další z případů přišli kontroloři ČEZ před několika lety v severočeském Duchcově, kde objevili rozsáhlou pěstírnu marihuany. Při prohlídce domu se nejprve zdálo, že jde pouze o poškozené plomby a že někdo neoprávněně odtáčel číselník elektroměru, pak ale pracovníci narazili na kabel za elektroměrovou deskou, který vedl až do sklepa.

„Aby konopí v chladném počasí rychleji rostlo, zásobovali ho tam pěstitelé světlem a teplem z několika sodíkových lamp a elektrických přímotopů. Za několik měsíců způsobili pachatelé škodu přes tři sta tisíc korun a soud je posléze odsoudil ke čtyřletému pobytu ve vězení,“ uvedl Kříž.

Tisíce případů ročně

Společnost GasNet ze skupiny Innogy provozuje plynárenské sítě na většině území České republiky. „Největší počet odhalených neoprávněných odběratelů jsme zaznamenali v roce 2013, více než čtyři tisíce. V té době jsme výrazně zvýšili naše aktivity v boji proti krádežím plynu a jejich počet klesá o zhruba 20 procent ročně,“ uvedl Zajíc.

Firma zvýšila četnost kontrol zejména v nejrizikovějších oblastech. „Vytvořili jsme specializované týmy v severních Čechách a na Moravě,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám