Hlavní obsah

Kupka se stane poslancem za ODS, rozhodl soud po přepočtu preferenčních hlasů

• Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl na svém nedělním veřejném zasedání, že Martin Kupka bude novým poslancem za ODS. Soud tak rozhodl po přepočtu preferenčních hlasů, které volební komise ve Středočeském kraji chybně započítaly. Kupka nahradí ve Sněmovně bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla. Podle soudu musí na tyto chyby reagovat ministerstvo vnitra i zákonodárci, jinak v budoucnu hrozí větší zásah i případné zneplatnění voleb.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Martin Kupka (ODS) na archivním snímku

Článek

Soudce zpravodaj Petr Mikeš při mimořádném nedělním projednávání sdělil, že soud zjistil pochybení u stovky z více než devíti stovek prověřovaných okrsků. „Chyběl například zápis o průběhu hlasování nebo byly nezabezpečené volební lístky,“ řekl. Nesrovnalosti v součtech preferenčních hlasů vyšly najevo už po kontrole prvních okrsků.

Špatný přepočet preferenčních hlasů vznikl kvůli tomu, že Kupkovo jméno bylo na druhé straně volebního lístku na 31. pozici a některé komise jeho kroužky nezapočítaly. Soud proto považuje za vhodné netisknout oboustranné volební lístky. Vedou podle něj k možným chybám i ovlivnění voličů.

„Výsledek přepočtu je pro mě překvapením a současně závazkem, protože jako demokrat beru samozřejmě volby velmi vážně,“ řekl v reakci novopečený poslanec Kupka. Dodal přitom, že ho mrzí, že přepočet měsíc po oznámení výsledků změní situaci pro Bendla.

„Současně mě netěší, kolik zbytečné práce muselo kvůli chybám při sčítání hlasů odvést mnoho lidí na obecních a městských úřadech, na krajském úřadě a především na Nejvyšším správním soudu,“ dodal Kupka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Chce proto diskutovat o tom, jak podobným problémům přecházet. Například by podle něj měla být na přední straně hlasovacího lístku dole ve viditelné grafické úpravě uvedena výzva k otočení lístku.

ODS měla dostat o 14 hlasů méně, zjistil NSS kontrolou voleb v půli Středočeského kraje. Podle něj to nebylo nic zásadního. Nebude to ale mít vliv na rozložení mandátů ve Sněmovně mezi politickými subjekty. ODS získala v ČR 25 mandátů, čtyři ve středních Čechách.

Soud: Zákonodárci musejí reagovat

Podle soudu musí na zjištění reagovat ministerstvo vnitra i zákonodárci. „Pokud se nic nezmění na zákonodárné a exekutivní úrovni, bude hrozit, že soud bude muset ověřovat výsledky voleb ve větším rozsahu, což by mohlo vést k paralyzování při ustanovování orgánů. Nejvyšší správní soud by také mohl sáhnout ke zneplatnění více kandidátů nebo voleb jako celku,” řekl předseda senátu Tomáš Langášek.

Poslanci za středočeskou ODS se původně stali Jan Skopeček, Petr Bendl, Veronika Vrecionová a Vojtěch Munzar. Všichni byli na předních místech kandidátky. Soud však dostal podnět od Tomáše Nováka z Prahy, který se stížností domáhal zneplatnění volby Bendla nebo Munzara. Novák volil díky voličskému průkazu ve Středočeském kraji. Po volbách zjistil, že jeho hlas nebyl v daném okrsku zohledněný. Podobné indicie měl i od dalších lidí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nejvyšší správní soudu veřejně projednával 19. listopadu v Brně stížnost, která zpochybnila správnost počítání preferenčních hlasů pro ODS ve Středočeském kraji.

Podle původních oficiálních výsledků mandát těsně unikl starostovi Líbeznic Martinu Kupkovi, který byl právě na druhé straně volebního lístku na 31. pozici. Podle původního součtu získal 4168 hlasů, což je více než Vrecionová a Munzar. Na čtvrtém místě kandidátky byl pak Bendl. Na zisk mandátu to ale Kupkovi nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů.

Podle NSS měl Kupka, jemuž chybělo asi 100 hlasů k zisku mandátu, ve všech okresech nezapočtené hlasy.

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Mandáty získali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Může se podvádět, varují odborníci

O tom, že ve volebních místnostech dochází k pochybením, manipulacím, a dokonce k podvodům, které mohou zkreslit volební výsledek hovořilo nedávno několik expertů.

Například ústavní právník Jan Kysela Právu řekl, že při sčítání volebních lístků se může dít nečistá hra. „Něco jsou chyby, ale něco má povahu zločinu. V některých případech se zřejmě dá mluvit i o manipulaci s urnami z pátku na sobotu. Dají se zavést jednodenní volby, to by asi bylo razantní řešení,“ sdělil Kysela domněnku, která byla dosud považována za absurdní spikleneckou teorii z dezinformačních webů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám