Hlavní obsah

Pražští zastupitelé tepali do Okamury, příspěvek pět miliónů mu ale nevzali

– Praha
Právo, trj

Společnosti Miki Travel Prague, jejímž jednatelem je šéf SPD Tomio Okamura, zůstane příspěvek pět miliónů korun, který dostala od hlavního města na festival Japan Week 2017. Pražské zastupitelstvo přes pochybnosti o osudu peněz prostředky firmě neodebralo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

Odebrání příspěvku ve čtvrtek žádal šéf pražských zastupitelů TOP 09 Václav Novotný i představitelé ODS. Novotný připomněl, že pět miliónů korun, které Praha Okamurovi přidělila na jaře, mělo jasně vázaný účel, který nebyl dodržen.

„Nejméně čtyři milióny nebyly využity způsobem, jakým zastupitelstvo určilo,“ řekl ve čtvrtek Novotný.

Za přidělené peníze si měl festival především pronajmout lukrativní pražské prostory. Podle Novotného si ale Miki Travel pronajala na Japan Week jediný večer v Obecním domě asi za půl miliónu korun. Kongresové centrum pak poskytlo nájmy zdarma. Částku půl miliónu korun si vyžádá také nájem jedné akce na Žofíně.

Na zahájení přijde Krnáčová

Festival začne v sobotu odpoledne na Staroměstském náměstí a zahájení se má zúčastnit primátorka Adriana Krnáčová (ANO) s radním pro kulturu Janem Wolfem (Trojkoalice, KDU-ČSL), až se vrátí z Vatikánu, a s šéfkou kulturního výboru Eliškou Kaplický Fuchsovou.

Podle šéfky kontrolního výboru Jaroslavy Janderové (ODS) se na magistrátu při přidělování mimořádného příspěvku diskutovalo, zda Tomio Okamura nemůže využít příspěvek na Japan Week v rámci své politické kampaně.

Opozice chtěla, aby se prostředky nedávaly jeho firmě, ale přímo městským organizacím, které spravují dané nemovitosti. „Tomio Okamura odpovídal osobně na naše dotazy, proč to nejde přímo do organizací Obecní dům a Kongresové centrum,“ připomněla Janderová.

Podle zastupitele a nového poslance Ondřeje Profanta (piráti) se příspěvek města „ztrácí v černých dírách, jak je u pana Okamury zvykem“.

Dotace na podporu cestovního ruchu

Dotaci schválilo zastupitelstvo na jaře až napodruhé. Radní Wolf ji obhajoval pozvednutím cestovního ruchu a velkým zájmem Japonců o Prahu, umocněným letošní výstavou Muchovy Slovanské epopeje v Tokiu.

Podle Novotného ale bylo zastupitelstvo uvedeno v omyl. Jeho snaha, aby se rozhodnutí revokovalo, však ve čtvrtek nenalezla většinovou podporu. Z pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) hlasoval pro zařazení bodu na program jednání pouze Ondřej Mirovský (SZ). Aby se vůbec o příspěvku pro Miki Travel jednalo, bylo potřeba 32 hlasů, návrh jich v pražském zastupitelstvu dostal jen 25.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám