Hlavní obsah

Slunečné dny končí. Prodloužený víkend bude zamračený a se sněhem

Čtvrtek bude posledním dnem, kdy si v ČR užijeme sluneční paprsky, prodloužený víkend přinese velkou oblačnost a sněžení, které zřejmě zasáhne i nižší polohy. Ranní minima budou padat pod nulu a čerstvý vítr bude pocitovou teplotu ještě snižovat, takže dojem z počasí bude v následujících dnech zimní, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Během čtvrtečního rána byla obloha zakrytá nízkou oblačností, která by se měla na většině území během dne rozpadnout. Je to na delší dobu poslední možnost užít si sluneční svit, protože tlaková výše, která ovlivňovala počasí u nás v posledních dnech, už slábne.

pátek ráno teploty klesnou na 3 až -1 stupeň, bude zataženo nízkou inverzní oblačností, kterou odpoledne vystřídá oblačnost frontální. Do Česka totiž vtrhne studená fronta od severozápadu, která přinese déšť, na horách sněžení. Teploty přes den se ještě udrží mezi 3 a 7 stupni.

Ještě studenější vzduch do tehdejšího Československa ale proudil 17. listopadu 1989, v Tatrách ráno naměřili -16 stupňů. V Praze odpolední teploty nepřekročily 3 stupně, ovšem v podvečer se protrhávala oblačnost a kolem osmé večer už lehce mrzlo, připomněla Honsová.

sobotu bude oblačno až zataženo, do nadmořské výšky 400 metrů s deštěm, ve vyšších polohách s občasným sněžením nebo přeháňkami. Ranní teploty klesnou na 3 až -1 stupeň, odpolední vystoupí na 3 až 7.

neděli by mělo být nejvíc frontální oblačnosti i srážek, oblačno až zataženo, sněžení ve všech polohách, později v polohách nad 300 metrů. Začne se také ochlazovat, protože k nám bude proudit studený vzduch kolem tlakové níže nad Skandinávií. Teploty po ránu spadnou na 1 až -3 stupně, odpoledne vyšplhají jen na 2 až 6 stupňů. „Foukat bude ale čerstvý vítr, při +2 stupních Celsia proto budeme teplotu vnímat jako -3, takže dojem z počasí bude vyloženě zimní,“ upozornila Honsová. Současně varovala, že na horách se mohou vlivem větru tvořit sněhové jazyky.

pondělí pak bude sněžení zřejmě ještě četnější, bílá nadílka se pravděpodobně nevyhne ani nížinám. Rtuť teploměru po ránu ukáže 0 až -4 stupně, nejvyšší teploty vystoupí jen na 0 až 4 stupně.

Zimní charakter počasí pak podle Honsové pravděpodobně vydrží po celý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám