Hlavní obsah

Okřídlený lev na Klárově nově nese jména tisíců Čechoslováků ve službách RAF

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nadace memoriálu Okřídleného lva v pondělí slavnostně odhalila nový podstavec památníku na pražském Klárově. Monument tak nově nese jména všech 2507 československých vojáků a vojákyň, kteří odhodlaně sloužili v Královském letectvu (RAF) během druhé světové války.

Památník Okřídleného lva na Klárově má nový podstavec se jmény československých letců RAFVideo: Novinky

 
Článek

Pondělní slavnostní odhalení podstavce památníku Okřídleného lva uvedl kardinál Dominik Duka, generálmajor Jaromír Šebesta, generálmajor Emil Boček a brigádní generál Pavel Vranský.

„Jsem rád, že po vítězství dobré vůle a zdravého rozumu se můžeme zúčastnit ceremoniálu, kdy symbolu vlastenectví, odvahy a sebeobětování našich zahraničních letců přidáváme konkrétní jména,” uvedl slavnostní odhalení generálmajor a velitel Vzdušných sil Armády České republiky Šebesta.

Foto: Novinky

K památníku pokládali lidé věnce a květiny.

„Můžeme jim tak vyjádřit svůj obdiv i vzdát poctu a poděkovat za svobodu, kterou na svých křídlech našemu národu přivezli, a to na místě důstojném jejich hrdinským činům,“ dodal Šebesta.

Nesnadný úkol

O doplnění plakety, která na jednom místě poprvé zaznamená jména všech československých příslušníků létajícího a pozemního personálu sloužících za války u RAF, bylo dlouhodobým cílem nadace. Na plaketě jsou uvedeny i kompletní hodnosti letců a symboly kříže vedle jmen těch, kteří padli v boji.

Foto: Novinky

Válečný veterán zavzpomínal na staré časy.

Šestadevadesátiletý brigádní generál, telegraf a navigátor Vranský na dobu létání v Královském letectvu vzpomíná rád. „Byl jsem mladý, všechno bylo pro mě hezký, strach jsem neměl, jelikož co mladý člověk může ztratit? Jenom ten život,“ zasnil se veterán, který ovšem přiznává, že na desce jistě najde jména svých kamarádů.

„Ta deska je mosazná, pracovalo se na ní zhruba jeden měsíc. Ale to, co bylo důležité, bylo uvést opravdu všechna jména mužů a žen, kteří za druhé světové války byli v řadách RAF, což jsem si myslel, že bude jednoduché. Nebylo tomu tak. Museli jsme některá jména ověřovat,“ přiznal Novinkám generálmajor Dvořák.

Foto: Novinky

K památníku pokládali lidé věnce a květiny.

Na financování výroby pamětní plakety se podílely české asociace a obchodní společnosti.

Památník od britské komunity

Vznik bronzového dva metry vysokého Památníku Okřídleného lva na pražském Klárově financovala britská komunita žijící v Česku a na Slovensku, která přispěla dary ve výši 3,3 miliónu korun. Oficiálně odhalen byl 17. června 2014 při slavnostním ceremoniálu za účasti Sira Nicholase Soamese, vnuka Winstona Churchilla a člena Britského parlamentu.

Foto: Novinky

Památník Okřídleného lva byl odhalen v roce 2014.

Památník je věnován československým vojákům a vojákyním, kteří odhodlaně sloužili v Královském letectvu (RAF) během druhé světové války a bojovali v bitvě o Británii. Vznik památníku inicioval Euan Edworthy, který žije v České republice již řadu let.

Památník se v minulosti stal pro svou podobu terčem kritiky pražské primátorky Adriany Krnáčové, která jej opakovaně označila za „ošklivý” a naznačila, že by mohl být z místa i odstraněn. V září však svá slova pro Novinky mírnila s tím, že bronzovou sochu zřejmě čeká jen úprava. [celá zpráva]

Památník Okřídlený lev na KlárověVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám