Hlavní obsah

Nevidomí Účtenkovku hrát nemohou. Chystá se náprava

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na lákavé výhry včetně miliónu korun nebo nového auta láká loterie ministerstva financí Účtenkovka. Jenže do boje o výhry se nemohou zapojit všichni, byť by měli sebevíc účtenek. Jak totiž Právo zjistilo, nevidomí bez cizí pomoci nemají šanci požadovaná data do systému zadat. Ministerstvo už ale pracuje na nápravě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Webové prostředí připravované loterie Účtenkovka.

Článek

Na problém upozornil nevidomý programátor z Brna. „Tušil jsem, že pro nevidomé bude problém Účtenkovku hrát. Proto jsem si pár účtenek vzal na otestování a potvrdilo se mi, že nejsem schopen zadat všechny požadované údaje,“ řekl Právu.

Při registrování účtenek do systému totiž musí hráč opsat šest údajů, což jsou z velké části řetězce čísel a písmen. „Bohužel běžné programy na rozpoznávání textu nejsou schopny bezchybně tato data přečíst. Mobilní aplikace je zkouší přečíst, ale člověk musí čtečku udržovat v určitém poli a následně přečtené údaje ručně zkorigovat,“ popsal nevidomý proceduru, která může zabrat několik minut i zdravému člověku.

Chystá se změna

Hned na začátku října proto programátor poslal dotaz na provozovatele loterie, jestli by nebylo možné připojit scan z účtenky a systém sám by potřebné údaje načetl. „Minulý týden jsem ještě jednou sepsal všechny problémy a poslal je znovu. Mohlo by mi to být jedno, ale když už se z našich daní dělá taková šaráda, chci mít možnost něco takové případně bojkotovat dobrovolně, ne kvůli mému handicapu,“ vysvětlil.

Provozovatel loterie nakonec na výtky zareagoval. „Možnost úpravy webu i mobilních aplikací pro nevidomé již řešíme se zadavatelem, tedy ministerstvem financí. V tuto chvíli analyzujeme současné řešení a spolupracujeme se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých na změnách, které je zapotřebí udělat, aby nevidomí mohli účtenkovou loterii využít,“ napsal provozovatel loterie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám