Hlavní obsah

Budu znovu kandidovat a v sobotu mi odešla cukrovka, oznámil Zeman

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Prezident Miloš Zeman sesbíral 113 tisíc podpisů na petiční archy a v pondělí na tiskové konferenci oznámil, že bude na nejvyšší ústavní funkci znovu kandidovat. Potřebnou hranici 50 tisíc podpisů občanů překročil Zeman už v srpnu. Osobně poděkoval své ženě, která jeho petiční kampaň vedla, a před zraky médií si od ní vyžádal polibek a předal jí kytku.

Tisková konference k opětovné kandidatuře prezidenta Miloše Zemana Video: Novinky

 
Článek

Jen den poté, co ambici kandidovat oznámil bývalý šéf ODS a expremiér Mirek Topolánek, zveřejnila šéfka petiční akce „Zeman znovu“ Ivana Zemanová, že její muž získal 113 tisíc podpisů. Odpoledne oficiálně podá přihlášku a odevzdá petiční archy na ministerstvu vnitra.

„Chtěla bych poděkovat svému muži, protože si myslím, že svou funkci vykonává velmi zodpovědně a dobře,“ řekla Zemanová.

Odešla mi cukrovka

Miloš Zeman si od ní poté vyžádal polibek a poděkoval jí i Romanu Liptákovi, který je jeho poradcem pro volby. Zeman také připomněl, že před pěti lety sesbíral o sedm tisíc podpisů méně. Poděkoval všem, kteří mu arch podepsali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vystoupil 6. listopadu 2017 na tiskové konferenci k Zemanově opětovné kandidatuře.

Také odmítl pochybnosti o svém zhoršujícím se zdravotním stavu. Řekl, že netrpí dnou, a zároveň že k sobotnímu dni se mu vyléčila cukrovka. „V sobotu mi odešla cukrovka,” sdělil Zeman.

O tom, že by Miloš Zeman znovu kandidovat nemusel, se spekuluje právě především v souvislosti s jeho zdravím. Prezident se netají tím, že trpí neuropatií dolních končetin. Za posledních pár měsíců také značně zhubl. Z Hradu však od léta zní, že je zdravotně v pořádku a ke snížení hmotnosti došlo úpravou jídelníčku. [celá zpráva]

„Jen bych chtěl ČT sdělit, že je pravda, že se o pultík pravidelně opírám, a to již 25 let, nikoli tedy jenom v současnosti,“ vzkázal Zeman v souvislosti se svým vystoupením při pověření Andreje Babiše sestavením vlády, kdy se řešilo, jak se o pultík opírá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana Zemanová vystoupili 6. listopadu 2017 na tiskové konferenci k Zemanově opětovné kandidatuře.

Devět potvrzených kandidátů

Zeman odmítl říci, koho z dalších kandidátů považuje za nejvážnějšího soupeře. Zdůvodnil to tím, že se už při ohlášení kandidatury zavázal nekomentovat své vyzyvatele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podepsané petiční archy pro volbu Miloše Zemana 6. listopadu 2017 na tiskové konferenci k Zemanově opětovné kandidatuře.

Kromě Zemana odevzdali archy s podpisy minulý týden i podnikatel a textař Michal Horáček nebo bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Nominaci dvaceti poslanců mají bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana Zemanová vystoupili 6. listopadu 2017 na tiskové konferenci k Zemanově opětovné kandidatuře.

Senátorské nominace získali lékař Marek Hilšer nebo bývalý diplomat Pavel Fischer.

Podle informací ministerstva vnitra odevzdal kandidátní listinu s podporou poslanců ještě jeden uchazeč. Mohlo by jít například o bývalou místostarostku Prahy 8 Terezii Holovskou, která se uchází o podporu poslankyň. Zájem kandidovat ohlásili také zpěvačka Jana Yngland Hrušková, analytik Josef Toman, performer Milan Kohout, bývalý učitel Miroslav Frajbiš nebo sochař Emil Adamec.

V posledních dnech se hovoří také o předsedovi SPD Tomiu Okamurovi, který svou kandidaturu na přímý dotaz novinářů nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Uchazeči o prezidentský úřad musí kandidátní listiny podat nejpozději v úterý 7. listopadu do 16 hodin na ministerstvo vnitra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám