Hlavní obsah

Prezidentovi důvěřuje polovina lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentovi Miloši Zemanovi podle říjnového průzkumu CVVM důvěřuje polovina Čechů. Vyšší důvěře se těší obecní zastupitelstva (61 procent) a starostové (60 procent). Spokojenost s politickou situací v průzkumu projevilo 14 procent dotázaných.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana

Článek

Krajským zastupitelstvům důvěřuje 44 procent dotázaných, hejtmanům 42 procent. Senát a vláda se shodně těší důvěře 29 procent dotázaných a vůbec nejméně lidé věří Sněmovně (23 procent).

„Z podrobnější analýzy vyplývá, že důvěra prezidentovi roste a nedůvěra klesá s narůstající spokojeností se současnou politickou situací, s rostoucím věkem, s klesajícím příjmem a s posunem po škále politické orientace od pravice k levici,” konstatovala agentura. Prezidentovi rovněž důvěřují častěji voliči ČSSD, ANO, SPD a komunistů. Větší důvěře se Zeman těší u obyvatel Moravy.

Ve srovnání s průzkumem z letošního září si prezident o procentní bod pohoršil. Hlavě státu nedůvěřuje 48 procent respondentů.

Spokojenost s politickou situací se v posledních měsících téměř nemění. V září ji deklarovalo 13 a v červnu 12 procent lidí.

Průzkum se uskutečnil od 9. do 19. října, tedy ještě před volbami do Sněmovny. Zapojilo se do něj 934 dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám