Hlavní obsah

Lidé chtějí prezidenta morálního a důstojného. Favorizují Zemana

• Aktualizováno
Novinky, jas

Za největšího favorita prezidentské volby považují Češi podle šetření agentury STEM/MARK stávající hlavu státu Miloše Zemana. Mandát obhájí podle 46 procent lidí. Dalších 18 procent předpokládá, že prezidentem bude Jiří Drahoš, a podle devíti procent to bude Michal Horáček. Čtvrtina dotázaných odpověděla, že neví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman je nejsympatičtějším kandidátem pro třetinu voličů, pětina lidí sympatizuje s Jiřím Drahošem (21 procent) a Michalem Horáčkem (20 procent).

„Sympatizanti Miloše Zemana jsou častěji lidé nad 60 let, s nižším vzděláním, podporovatelé přímé volby prezidenta a jeho vyšších pravomocí. Jiří Drahoš je populární u vysokoškolsky vzdělaných lidí a Pražanů, Michal Horáček zase častěji u žen a střední generace (30–60 let),” uvedla agentura.

Foto: Jan Švábek, Právo

Jiří Drahoš při debatě se seniory v Plzni.

Další kandidáti, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Milan Kohout jsou zatím vnímáni spíše negativně. Zeman je stejně jako Horáček a Marek Hilšer vnímán rozporuplně.

„S pozitivní podporou se mezi dotázanými lidmi setkal jediný kandidát – Jiří Drahoš,” konstatuje průzkum.

Podle průzkumu by měl být prezidentem muž mezi 40 a 65 lety, ideálně diplomat, ekonom či politik. Mělo by se jednat o člověka s vlastním názorem, který je morální autoritou a přitom je důstojný a nezávislý.

„Neopominutelný je i vzhled, protože to, jak prezident vypadá, připadá důležité více než třem čtvrtinám lidí,” připomněla agentura a dodala, že nikdo z trojice Zeman, Drahoš, Horáček nesplňuje „více pozitivních charakterových předpokladů současně”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezidentský kandidát Michal Horáček

„Miloš Zeman má například zkušenosti a je srozumitelný pro lidi. Jiří Drahoš je reprezentativní a morální. Michal Horáček je pak vnímán lidmi častěji jako energetický, citlivý a odvážný,” uvedla agentura a zmínila, že 75 procent lidí podporuje, aby se o prezidentský úřad ucházely ženy.

Podpora přímé volby hlavy státu podle průzkumu dosahuje 82 procent oprávněných voličů. Proklamovaná volební účast dosahuje až 90 procent.

Sběr dat proběhl během října 2017 a zapojilo se do něj 711 oprávněných voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám