Hlavní obsah

Po nedělní vichřici zůstává bez proudu přes deset tisíc domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po nedělní vichřici zůstávalo bez proudu k úterní sedmé hodině ráno ještě přes 11 000 odběratelů firmy ČEZ. Vichřice v neděli přerušila dodávky elektřiny ke zhruba půl miliónu odběratelů. Kalamitní stav zůstává pro energetiky v šesti krajích z původních osmi.

Foto: HZS Jihočeský kraj

Padající stromy se nevyhýbají ani záchranářům.

Článek

ČTK to oznámila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Dnes ráno byl také ještě kvůli následkům vichřice omezen provoz na třech železničních tratích.

„Během večera a noci se nám podařilo odstranit další poruchy na vedeních. V současné době Dispečink ČEZ Distribuce eviduje sto poruch na vedení vysokého napětí a další na nízkém. Bez elektřiny je přes 11 000 odběrných míst a bez napětí máme 450 distribučních trafostanic,” popsala aktuální situaci Holingerová.

Škody odhaduje ČEZ předběžně na desítky miliónů korun. Na odstranění následků vichřice stále pracuje asi tisícovka zaměstnanců společnosti i subdodavatelských firem. „I když se nám daří domácnosti připojovat, práce jdou nyní pomalu. Následkem deště i sněžení je terén velmi podmáčený a máme problém se s těžkou technikou k poruše dostat. Nejsložitější situace je stále na Děčínsku, Českolipsku a Havlíčkobrodsku,” doplnila mluvčí ČEZ.

V Praze při vichřici spadlo lešeníVideo: Policie ČR

V pondělí ve 21.00 energetici odvolali kalamitní stav v Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Nadále kalamitní stav platí pro Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Středočeský a Ústecký kraj a Vysočinu. Podle ČEZ budou zřejmě kalamitní stavy v těchto regionech postupně odvolávány během úterý.

Na železnici následky vichřice stále omezovaly provoz na třech tratích. Na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí byly vlaky kvůli padlým stromům na několika úsecích nahrazeny autobusy. Podobná je situace na trati mezi Českými Budějovicemi a rakouským Gmündem. Na trati mezi Kolínem a Havlíčkovým Brodem již sice vlaky mohou jezdit, ale v úseku Golčův Jeníkov–Světlá nad Sázavou jen po jedné koleji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám