Hlavní obsah

Po krátkém oteplení se na víkend opět ochladí, počasí ideální k nachlazení

Počasí v tomto týdnu bude typicky podzimně sychravé s velkou oblačností a srážkami, teploty budou s přechodem teplé a posléze studené fronty skákat nahoru a zase dolů. Slunečních paprsků si Česko moc neužije, zato o příležitosti k onemocnění nouze nebude, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Článek

„Čeká nás na chřipku a nachlazení úplně ideální počasí,“ řekla Honsová. Během čtvrtka podle ní přijde teplá fronta, po které se krátce oteplí až na 14 stupňů, sobotní příchod studené fronty pak ale nadlouho určí studený a sychravý charakter počasí.

V pondělí převládá proměnlivé počasí s intenzivními přeháňkami, které jsou od nadmořské výšky 700 metrů sněhové, v nižších polohách ale mohou padat sněhové krupky.

Po nedělních smrštích se trochu zklidnil vítr, bude čerstvý, na horách může ještě v nárazech dosahovat rychlosti 90 km/h. Teplotní maxima vystoupí na 4 až 8 stupňů. „Čerstvý vítr ale teploty pocitově srazí na nulu,“ upozornila Honsová. Na horách zůstanou teploty jeden stupeň pod bodem mrazu, takže sníh se udrží, má napadnout 6 a 10 centimetrů.

Velmi studené bude úterní ráno, minima klesnou na 3 až -1, řidiči by si měli dát pozor na náledí. Pokračovat bude studené severní proudění. Odpolední nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 stupni. Oblačnost bude proměnlivá, převážně ale velká. Srážky budou sněhové od 600 metrů.

Ve středu bude oblačno až zataženo, občas s deštěm nebo přeháňkami, studené proudění bude slábnout. Srážky budou sněhové od 800 metrů. Ráno spadnou teploty na 4 stupně až nulu, odpoledne vystoupí na 7 až 11.

Teplou frontu rázně vystřídá studená

Ve čtvrtek dorazí teplá fronta. „Zpočátku bude oblačno, postupně bude mraků přibývat s deštěm,“ upřesnila Honsová. „Nejnižší teploty po ránu klesnou na 6 až 2, což jsou téměř dnešní nejvyšší hodnoty,“ poznamenala. Odpoledne se oteplí na 10 až 14 stupňů. „Opět ale bude zesilovat vítr, v nárazech bude mít až 70 km/h, což bude pocitově teplotu snižovat,“ upozornila meteoroložka.

V pátek bude oblačno, na horách až zataženo s deštěm. Ráno bude relativně teplé s hodnotami mezi 7 až 3 stupni, odpoledne teploměry ukážou nejvýše 9 až 13 stupňů.

Stejné ranní i odpolední teploty zaznamenáme v sobotu před přechodem studené fronty, nicméně maxima 9 až 13 budou kulminovat už kolem poledne, pak už se bude razantně ochlazovat.

Neděle to zpečetí, odpolední maxima vystoupí opět jen na 4 až 8,“ uvedla Honsová s tím, že modely zatím ukazují, že chladné počasí pak vydrží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám