Hlavní obsah

Akce, jedem! Senioři v Liberci natočili klip o praktikách šmejdů

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Osmdesátiletý senior Miroslav Palma sedí zdrceně v křesle a v ruce třímá sadu hrnců, kterou mu před chvíli v jeho bytě za tisíce korun vnutil neuvěřitelně drzý prodejce. Seniorův špatný pocit z toho, co se odehrálo, ještě prohloubí reportérka, která si bez soucitu natáčí, jak starý pán naletěl.

Senioři v Liberci natočili klip o praktikách šmejdůVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Ne, to naštěstí není úplně skutečný příběh, i když podobně to mohlo probíhat ve stovkách případů. Pan Palma je sice skutečný senior z Domu s pečovatelskou službou v Liberci, ale v rolích šmejda i reportérky účinkují profesionální herci z libereckého Divadla F.X. Šaldy. A všechno snímá štáb, který s herci i skutečnými seniory natáčí speciální videospot.

Foto: Michael Polák, Právo

Scéna z klipu. Seniora s předraženými herci navštívila reportérka, kterou ztvárnila liberecká herečka Jana Hejret Vojtková.

Jde o součást rozsáhlé kampaně „Liberec bez šmejdů“, kterou vyhlásil místní magistrát a ve které se spojil se samotnými seniory, ale i s Českou obchodní inspekcí nebo městskou policií. „Vyhlásili jsme takzvaným šmejdům nulovou toleranci,“ potvrzuje Ivan Langr (SZ), náměstek libereckého primátora.

„Se šmejdy jsem se v reálném životě setkal hodněkrát,“ vypráví po natáčení Miroslav Palme, jenž v klipu ztvárnil bezbrannou oběť nekalých praktik obchodníků. „Nabízeli mi hrnce i zájezdy. Účastnil jsem se předváděcích akcích, kde mi nutili třeba zájezd do Turecka. Ale vždycky jsem odmítnul. Mám dceru, která mě varovala,“ dodává senior.

Foto: Michael Polák, Právo

Ve videoklipu proti šmejdům si zahráli skuteční liberečtí senioři

Při natáčení si zahrál po boku profesionálního herce Martina Stránského. Ten musel ztvárnit šmejda, který panu Palmovi nutí zboží. „Hraju člověka, který klame všechny ostatní,“ popsal Stránský. „Přes rodiče mám se šmejdy osobní zkušenost. Oni jim přímo nenaletěli, ale už se několikrát účastnili podezřelých předváděcích akcí. Naštěstí jsou rozumní, nic nekoupili, ale přesto se těch akcí i poté účastnili,“ uvedl herec.

Foto: Michael Polák, Právo

Role prevíta, nabízejícího předražené zboží připadla herci Martinu Stránskému (v červené košili). Spolupráci se seniory si moc pochvaloval.

Ocenil také seniory, jak skvěle natáčení zvládli. „V úterý jsem točil s paní Kristýnkou, které odhaduji asi osmdesát let a ona má ohromný talent. Já jsem na ní chrlil své nabídky zboží a ona úplně improvizovala a skvěle mi odpovídala,“ popsal Právu Stránský.

Natáčení videoklipu přivítal také ředitel libereckého komunitního střediska Kontakt, které s libereckými seniory pracuje. „Může to pomoci v řešení nejaktuálnějšího problému, který je se seniory spojený a potvrzují to i policejní statistiky, a to je to, že se cizí lidé dostávají do bytů seniorů pod nějakou záminkou, třeba jako pracovníci plynárny či elektrárny. Jednak mohou seniorovi ublížit, nebo se dostanou k jeho finanční hotovosti,“ řekl Michael Dufek.

Liberec už vloni spustil webové stránky www.liberecprotismejdum.cz, rozesílal varovné letáky a připravil výstražnou samolepku určenou na vchodové dveře bytových domů. Nový videoklip by vedení města rádo dostalo třeba na obrazovky v čekárnách lékařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám