Hlavní obsah

Jak si vedli lídři voleb ve svých obcích? Doma vyhrálo jen Babišovo ANO a Bartošovi piráti

Novinky, jdu

Volební lídři a předsedové si ve svých obcích často vedli odlišně, než jaký byl zisk jejich stran na celostátní úrovni. Největší podporu doma získalo Babišovo ANO a Bartošova Pirátská strana, která jako jediná ve sledovaných obcích ANO předběhla. Velký úspěch zažilo i hnutí STAN Jana Farského, naopak lídrům SPD a ČSSD se „doma” nedařilo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do poslanecké sněmovny

Článek

Hnutí ANO se ziskem 27,78 % vyhrálo v Průhonicích, kde volil Andrej Babiš. Úspěch zde slavila i ODS, která zde získala oproti celostátním 11,32 % skoro o osm procentních bodů víc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Průhonice

ODS získala ve druhém největším městě Brně, kde volil jejich lídr a předseda Petr Fiala, na 15,4 % hlasů. Zůstala tak druhá za ANO.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Brno

Výrazný úspěch slavil doma na Praze 2 Ivan Bartoš. Jeho piráti zde získali 18,65 % hlasů, nejvíce ze všech kandidujících stran.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Praha 2

Tomio Okamura, lídr Svobody a přímé demokracie - SPD, odevzdal svůj hlas na Praze 10. Přesto se mu nepovedlo svoji stranu doma více posílit. Se ziskem 5,77 % skončila až na šestém místě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Praha 10

Dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip odvolil v Českých Budějovicích. Zisk komunistů zde kopíruje celostátní výsledek. S 8,01 % hlasů skončili na pátém místě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě České Budějovice

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek ani předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček nedokázali pozvednout doma svoji stranu. V Ostravě - Porubě, kde odvolil Zaorálek, zaostala ČSSD výrazně za hnutím ANO i za SPD. Hamáček s ČSSD v domovské Mladé Boleslavi skončil na pátém místě se ziskem 7,47 %.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Ostrava - Poruba

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Mladá Boleslav

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek hodil svůj hlas do urny v Náchodě. KDU-ČSL se zde povedlo získat 8,52 % hlasů. Oproti celostátnímu výsledku 5,8 % je to úspěch.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Náchod

Oba lídři TOP 09 dokázali částečně vylepšit volební výsledek ve svých obcích. Miroslav Kalousek odvolil v Bechyni a jeho strana zde získala oproti celostátnímu výsledku 5,31 % přibližně o tři procentní body více.

Druhá tvář TOP 09, Karel Schwarzenberg, odvolila ve své vísce Sýkořice. Strana zde získala 6,89 % hlasů a stejně jako v Bechyni skončila na šestém místě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Bechyně

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Sýkořice

Další nováček v poslanecké sněmovně, hnutí Starostové a nezávislí - STAN, získal v Semilech oproti celostátnímu výsledku 5,18 % výrazně více hlasů. V domovském městě lídra Jana Farského skončili na druhém místě se ziskem 15,12 %.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Semily

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb ve městě Praha 3

Předseda Strany zelených, Matěj Stropnický, slavil doma na Praze 3 jen částečný úspěch. Se ziskem 3,45 % si oproti celostátnímu výsledku polepšila o dva procentní body, přesto zde zůstala až na desátém místě.

Anketa

Podle čeho jste volili?
Sympatií ke straně
4,9 %
Sympatií k lídrům
2,2 %
Volebního programu
15,1 %
Selského rozumu
77,8 %
Celkem hlasovalo 2883 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám