Hlavní obsah

Babiš už má vyjednávací tým, jednání o vládě startují v neděli

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tým, který bude vyjednávat o budoucí vládní koalici, povedou za hnutí ANO členové předsednictva Jan Faltýnek, Radek Vondráček, Petr Vokřál, Richard Brabec a šéf hnutí Andrej Babiš. První schůzky by se měly uskutečnit už v neděli a pokračovat budou v pondělí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

S kým se představitelé ANO sejdou jako prvním, Babiš neprozradil.

Babiš v sobotu večer po oznámení výsledků parlamentních voleb, v nichž jeho hnutí s přehledem zvítězilo, oznámil, že chce vést rozhovory se všemi parlamentními stranami. Jejich šéfy pozval k jednání. Na dotaz, zda touto schůzkou startuje jednání o podobě budoucí vládní koalice, odpověděl, že chce jednat o podobě Poslanecké sněmovny.

O tom, s kým by chtěl uzavřít koalici, se jednoznačně nevyjádřil.

„Pět lidí jsme zvolili a podle toho, jak budu mít čas, tak se pravděpodobně budu střídat v týmu tří lidí," řekl Babiš po první povolební schůzce předsednictva.

O tom, kdo by mohl být partnerem ve vládě, se představitelé hnutí v průběhu povolebního večera vyjadřovali různě. Například Faltýnek by chtěl oslovit stávající koaliční partnery ČSSD a lidovce, jiní spolupráci s nimi vylučovali. Špičky ANO také odmítaly koalici s hnutím Svoboda a přímá demokracie nebo komunisty.

Hnutí ANO zvítězilo ve volbách s velkým náskokem na druhou ODS. Získalo téměř třicet procent voličských hlasů a ve Sněmovně tak bude mít 78 poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám