Hlavní obsah

V Česku zemře na předávkování 44 lidí ročně, v USA 160 denně

– Praha
Právo, dan

Češi ve srovnání se zbytkem Evropy více kouří marihuanu, cigarety, berou extázi a pijí alkohol, ale mnohem méně umírají na předávkování, vyhýbá se jim virus HIV a žloutenka typu C.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle šéfa Evropského monitorovacího střediska pro drogy Alexise Goosdeela zato může rozumná protidrogová politika v Česku, která lidem závislým na drogách pomáhá např. substituční léčbou. Různé humanitární organizace také ročně rozdají milióny stříkaček narkomanům.

„Česku se podařilo díky tomu výrazně snížit počet úmrtí a je na tom nejlépe v Evropě i ve světě. Pro srovnání v roce 2015 se v Česku předávkovalo 44 lidí, přitom v USA během jednoho dne zemře přes 160 uživatelů drog,“ uvedl Goosdeel.

Ve Spojených státech, které mají okolo 350 miliónů obyvatel, je to velký problém, protože tam zemře na předávkování okolo 60 tisíc lidí ročně. V Evropské unii, která má okolo půl miliardy obyvatel, zemře podle Goosdeela osm až devět tisíc narkomanů ročně.

V Evropě je největší úmrtnost uživatelů ve Velké Británi, Skandinávii a v Pobaltí, např. v Estonsku před pěti lety zemřelo 200 narkomanů v přepočtu na milión obyvatel, v Británii to bylo to kolem 60 a v Česku jen okolo pěti. Evropský průměr je kolem dvaceti předávkování na milión obyvatel.

Nejvíce v Evropě umírají uživatelé heroinu, v západoevropských zemích také kokainu a v Česku pervitinu.

Výměna stříkaček se osvědčila

Podle Goosdeela se jako dobrá politika veřejného zdraví ukázala výměna stříkaček. „Když v době ekonomické krize v Rumunsku klesl rozpočet na protidrogovou politiku a nebyly peníze na výměnu stříkaček, tak země zažila epidemii HIV mezi uživateli,“ uvedl Goosdeel.

Naproti tomu je Česko v počtu HIV pozitivních a nakažených hepatitidou C na nejnižší příčce evropského žebříčku.

V Česku je podle Goosdeela také dobrá léčba závislých. V ČR má možnost se léčit více než 50 procent závislých. Tak vysoké procento je pouze ve Slovinsku. V jiných evropských zemích je to jen okolo 10 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám