Hlavní obsah

Policejní odstřelovači budou likvidovat divočáky v noci a speciální municí

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Šestnáct policejních odstřelovačů ze speciálních zásahových jednotek má před sebou od pondělního večera neobvyklý úkol. Na Zlínsku se má snažit vystřílet černou zvěř, která se nachází uvnitř elektrických a pachových ohradníků v samotném epicentru zamoření africkým morem prasat. V osmnácti honitbách jim v tom budou napomáhat vybraní členové mysliveckých spolků.

Policejní odstřel divočáků začíná Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Je to vůbec poprvé, co se naši policisté zaměří na střelbu zvěře,“ sdělil Právu policejní koordinátor akce Martin Hrinko. Specialisté prošli i proškolením o problematice afrického moru prasat.

V ohnisku zamoření části okresu Zlín dosud myslivci ulovili a odchytili 84 kusů černé zvěře (60 uloveno, 24 odchyceno do pastí). Vyšetření prokázalo nákazu africkým morem prasat pouze u jednoho do pasti chyceného selete. Zároveň zde objevili přes 112 uhynulých kusů s pozitivním vzorkem na africký mor. „Předpokládáme, že v ohnisku zamoření je stále asi sto až sto padesát divočáků,“ uvedl Petr Kučínský, šéf krizového centra Státní veterinární správy (SVS).

Na divokých prasatech budou policejní odstřelovači testovat speciální střelivo komerční verze vojenského náboje 7,62x51 mm NATO s názvem .308 Winchester od výrobce Sellier & Bellot. Celkem jde o 2200 kusů nábojů. K dispozici budou mít odstřelovací pušky Sako. „Naši policisté budou mířit na hlavu a na komoru. Budou střílet hlavně v noci, proto mají pušky uzpůsobeny na noční vidění a k dispozici i termovizi,“ podotkl Hrinko. Účinnost střelby je podle něj na vzdálenost kolem 150 až 250 metrů.

Policejní odstřelovače vybíráme i s ohledem na jejich případnou zkušenost s myslivostí
policejní koordinátor akce Martin Hrinko

Jak dlouho potrvá policejní zásah zaměřený na likvidaci prasat v ohnisku zamoření, Hrinko nedokázal říct. Po celou dobu budou policisté ubytovaní při policejní škole v Holešově.  „Budeme střílet po dobu zakázky. Tedy dokud nedostaneme povel, že už není zapotřebí střílet. Pak stáhneme naše odstřelovače zpátky na základnu,“ řekl koordinátor. Pravděpodobně to může být do začátku příštího roku.

V současné době hlásí Státní veterinární správa 113 kusů zvěře s pozitivním nálezem afrického moru prasat. V pásmu zamoření bylo dosud odloveno 885 kusů divočáků, v pásmu s intenzivním odlovem více než 5,5 tisíce kusů černé zvěře.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policejní koordinátor odstřelu divočáků na Zlínsku Martin Hrinko ukazuje náboje, kterými budou policisté střílet.

Za organizaci lovu zodpovídá Státní veterinární správa. „Policejní odstřelovače vybíráme i s ohledem na jejich případnou zkušenost s myslivostí,“ poznamenal Hrinko. V této souvislosti policisté žádají veřejnost o striktní dodržování zákazu vstupu do míst, kde bude lov probíhat.

„Pomoc ze strany Policie ČR pro navýšení odlovu divočáku je pro nás v tuto dobu velmi důležitá, protože s podzimem přichází doba, kdy černá zvěř začíná migrovat a mohlo by tudíž dojít k nežádoucímu rozšíření afrického moru prasat do dalších lokalit mimo vysoce rizikovou oblast,“ dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

První případ nákazy africkým morem prasat v České republice potvrdili veterináři u dvou uhynulých prasat nalezených 21. a 22. června na okraji Zlína nedaleko místní nemocnice.

Reklama

Související články

Odchyt divočáků může začít, klece jsou

Celkem osm odchytových klecí umístí myslivci do ohniska nákazy afrického moru prasat v části okresu Zlín. Zlínský kraj tak pokračuje v boji proti nebezpečnému...

Výběr článků

Načítám