Hlavní obsah

Za své výroky o anexi Krymu se omlouvat nebudu, vzkázal Zeman

Aktualizováno

Za své výroky ohledně ruské anexe Krymu se omlouvat nebudu, prohlásil prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov. Zopakoval, že v odpovědi na dotaz, který mu byl položen, sdělil svůj osobní názor a za ty se nikdy neomlouvá.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle svých slov konstatoval skutečnost a jen sdělil svůj osobní názor. „To jsem také veřejně prezentoval, že jde o můj osobní názor. Za svoje osobní názory se neomlouvám. Omluva by se mohla vyžadovat, pokud by nešlo o můj osobní názor, což jsem veřejně sdělil,“ řekl prezident. Politici se podle Zemana nemají bát dávat najevo svůj osobní názor a vyjít z ”politické korektnosti”.

Zeman uvedl, že anexi Krymu považuje za protiprávní. Zná argumenty obou stran, jak Ukrajiny, tak Ruska, ale: „Krym je v ruském držení a neumím si představit jakoukoliv ruskou vládu, nejen tu Putinovu, která se Krymu vzdá,“ uvedl prezident.

Proto se domnívá, že by Rusové měli dát Ukrajině nějakou kompenzaci, například ve finanční podobě či prostřednictvím ropy a zemního plynu a uzavřít tak určitý kompromis.

„Dobrý kompromis je takový, kdy oba účastníci vstávají od jednacího stolu bledí vzteky,” řekl Zeman s tím, že nějakého kompromisu by se mohlo dojít za mnoho let, „kdy si nikdo nevzpomene, že něco takového kdysi navrhoval nějaký Miloš Zeman”.

Prezident označil v úterý v Parlamentním shromáždění Rady Evropy anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se s Moskvou dohodla na kompenzaci. Představitelé Ukrajiny jeho návrhy ostře odmítli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám