Hlavní obsah

Zemřel Arnošt Polák, jeden z posledních českých veteránů sloužících v RAF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 94 let zemřel ve Velké Británii bývalý příslušník 311. československé bombardovací perutě britského Královského letectva RAF Arnošt Polák. Oznámila to ve čtvrtek česká ambasáda v Londýně.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Arnošt Polák na archivním snímku z roku 2010.

Článek

Polák byl jedním z posledních českých veteránů bojujících za druhé světové války v RAF. Létal s 311. perutí jako palubní střelec a radiotelegrafista. V armádě dosáhl hodnosti plukovníka.

Polák, který pocházel z židovské rodiny, se do Velké Británie dostal v 16 letech. V roce 1941 se coby plnoletý přihlásil do československé zahraniční armády, vzpomínal v rámci projektu Paměť národa, který připravuje nezisková organizace Post Bellum.

U 311. perutě létal na britských wellingtonech i amerických Consolidated B-24 Liberator, s nimiž peruť operovala proti ponorkám v rámci Coastal Command.

Na konci války se vrátil do vlasti, ale již v roce 1946 v předtuše dalšího vývoje odešel z armády a vrátil se zpět na Britské ostrovy.

Polák zemřel 27. září, pár dní po svých narozeninách. Poslední rozloučení proběhne 18. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám