Hlavní obsah

Tisíce tulipánů připomínající českou vlajku. V centru Prahy vyrostl Drn

Novinky, Nela Štefanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již od roku 2012 probíhá na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v Praze stavba Paláce Národní. Prosklená, dvaatřicet metrů vysoká budova bude kromě kanceláří, obchodů nebo restaurací nabízet také odpočinkovou zónu plnou zeleně. Objekt tak dostal nové jméno „Drn“. Otevře se už za pár týdnů, Novinky stavbu prozkoumali s kamerou už nyní.

Stavba Paláce Národní je téměř u konce Video: Novinky

 
Článek

Novostavba zahrnuje čtyři podzemní a osm nadzemních podlaží a je přímo napojena na barokní Schönkirchovský palác. Fasáda „Drnu” bude po celý rok plná zeleně a na jaře by zde měly vykvést tulipány, které při pohledu z ulice budou připomínat českou vlajku.

Foto: SEBRE

Palác Národní neboli Drn bude otevřen ještě letos.

Architekt při návrhu využil i „poklady”, které se našly během archeologického průzkumu před zahájením stavby. Začlenil tak například gotické studny, které budou nově sloužit jako světlíky pro prostor restaurace.

V každém patře budovy byl také využit starý materiál. Ze střechy historického paláce byla z prejzové krytiny vytvořena recepce. „Snažili jsme se veškeré věci, které jsme zde našli, zakomponovat zpět do projektu,“ řekl Jan Kubíček, výkonný ředitel společnosti Sebre, která za projektem stojí.

Foto: Novinky

Drn je obklopen ze všech stran zelení.

Místo multifunkčního objektu přitom měl na místě vyrůst dle původních plánů obyčejný hotel. Praha 1 však proti tomuto záměru bojovala. „Pro Pražany by toto místo jako veřejný prostor bylo ztraceno. Díky našemu tlaku a jednání s vlastníkem a investorem došlo k výrazné úpravě a změně toho projektu,“ řekl Novinkám starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký.

Budova tak bude sloužit i veřejnosti. Kromě kadeřnického salónu nebo kaváren zde bude možné navštívit i galerii Zdeňka Sklenáře. Projekt se zároveň o jedno patro snížil, podlahová plocha v patrech se zmenšila o 50 až 100 metrů čtverečních.

Foto: Novinky

Prostory Drnu nabízí také k pronájmu kanceláře.

Prostory, které jsou určeny k pronájmu kanceláří, své nájemce však stále hledají. V budoucnu se zde také počítá s návazností na budovu Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Celá stavba objektu vyšla zhruba na 1,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám