Hlavní obsah

Vánoční kapři podraží

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Čech začaly podzimní výlovy, i když rybáři zatím zatahují sítě jen na menších rybnících. Kaprů by mělo být na vánoční stůl dostatek, zřejmě si za ně letos ale připlatíme.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Loni se na sádkách kilo kapra první třídy prodávalo za 77 korun, výběrový – tedy od dvou a půl kila – byl o deset korun dražší. „K mírnému zdražení pravděpodobně dojde, a to kvůli vyšším nákladům, které jsme měli spojeny s chovem. O kolik přesně, to budeme vědět až během listopadu, kdy budeme mít po výlovech,“ vysvětlil Josef Malecha z Rybářství Třeboň.

Rybáře k mírnému zdražení vede fakt, že ryby potrápily letní výkyvy teplot. Problémy byly hlavně s nedostatkem vody a nasazovat se musely například čeřiče a další provzdušňovací technika.

Kapra se tak v těchto dnech vyplatí koupit přímo na hrázi rybníka při výlovu, protože vyjde levněji. „Například při výlovu Rožmberka zachováváme stejnou cenu jako loni. Kilo vyjde na sedmdesát pět korun,“ uvedl rybář.

Výlov českého moře o víkendu

Už čtrnáct dní se vypouští právě Rožmberk u Třeboně, největší rybník ve střední Evropě. Odtéct musí více než šest miliónů krychlových metrů vody, aby ho rybáři tento týden mohli slovit. Jen z Rožmberka plánují letos vylovit sto šedesát tun ryb, z toho 140 tun kapra. Celkem by při podzimních výlovech mělo v sítích třeboňských rybářů skončit téměř 2400 tun ryb.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Letošní výlov je nadprůměrný.

Výlov českého moře, jak se Rožmberku přezdívá, který je pro samotné rybáře obřadem, je na programu od 13. října. „Musí se vypustit tak, aby ryba v klidu sešla do loviště, a těsně před vlastním výlovem rybáři rybník takzvaně strojí, to znamená, že navezou rybářské nářadí a připraví ho na kádišti,“ popsal Malecha.

Zda se v sítích objeví i více než dvoumetrový sumec Standa, kterého sem rybáři před několika lety přivezli z Bošileckého rybníka, protože mu začal být už malý, je pro každého záhadou.

„Loni sumce lidé neviděli, protože zůstal v korytě Staré řeky. Tak se letos necháme překvapit,“ dodal Malecha. V kádích by se ale téměř s jistotou měl objevit přes dvacet kilo vážící kapr Pepa, který se do napuštěného rybníka zase vrátí.

Velký zájem

Výlov krále rybníků je svátkem. Už brzy ráno musí rybáři na loďkách nahnat ryby doprostřed sítí. Pak šupináče podběrákem pochytat a roztřídit. Třídenní výlov tohoto velikána sledují pokaždé desetitisíce lidí. Některá města dokonce vypravují zájezdové autobusy.

V roce 1925 se na výlov přijel podívat i tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk. „V dobách minulých sem jezdily i vlaky z Prahy,“ sdělil Malecha. V sítích každoročně uvíznou kapři, candáti, štiky, ale i amuři nebo tolstolobici. A lidé je mohou přímo na hrázi ochutnat.

Rožmberk budovalo v roce 1584 více než osm set dělníků pod vedením Jakuba Krčína z Jelčan, hráz rybníka je dlouhá přes dva tisíce tři sta metrů.

Třeboňští rybáři sloví během dvou měsíců i další velké rybníky, jako je Bošilecký, Horusický nebo Vlkovický. Známý rybník Svět na druhém konci Třeboně se letos lovit nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám