Hlavní obsah

Armáda chce na západě Čech výcvikové středisko se stálou posádkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Armáda chce v Karlovarském kraji ve vojenském újezdu Hradiště, jemuž se mezi vojáky přezdívá Doupov, vybudovat výcvikové středisko se stálou posádkou. Ta by podle slov náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře mohla čítat 200 až 300 vojáků. Šlo by o investici za stovky miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář na archivním snímku

Článek

„Ten prostor má úžasné schopnosti. Je to výcvik pozemních jednotek, dělostřeleckých jednotek, máme tady protiletadlovou střelnici a další prostory pro celou škálu činností, které Armáda České republiky dnes potřebuje cvičit,” řekl Bečvář.

Armáda chce především rozšířit prostory správního střediska v Radošově a postupně navýšit jeho kapacitu tak, aby mohlo sloužit pro stálé působení útvaru praporního typu. Následně by tam na výcvik přijížděli vojáci, kteří absolvovali nábor do různých armádních útvarů.

Výcvikové středisko ve Vyškově je podle Bečváře v současnosti na hranici kapacitních možností. Na zřízení nového výcvikového střediska plánuje armáda vynaložit stamilióny korun. Vojáků v armádě totiž přibývá - ročně se nabírá zhruba 2000 rekrutů a narůstá i počet aktivních záloh. V západních i severních Čechách přitom působí vojáků minimum.

V kraji ubývají obyvatelé

Armáda chce i proto působení v Karlovarském kraji rozšířit. Její letadla by mohla v budoucnu přistávat a doplňovat palivo také na letišti v Karlových Varech. K tomu bude nutné zřídit hlavně odstavné plochy a zázemí tak, aby nenarušovalo civilní provoz letiště. Na letišti by mohla například v době velkých akcí typu karlovarského filmového festivalu dočasně zůstávat i letecká záchranná služba, která jinak do Karlovarského kraje léta z Líní v Plzeňském kraji.

„V Karlovarském kraji vybudujeme výcvikové centrum pro západní Čechy. Počet vojáků roste a potřebujeme nové kapacity. Na karlovarském letišti, které je jedním z našich záložních, vznikne také pracoviště vzdušných sil,” uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Podle hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové (ANO) je nárůst počtu vojáků nutný ke zlepšení pocitu bezpečí v Karlovarském kraji. V regionu dříve pobývalo 20 000 vojáků, dnes jich tam je pouze 185. Kraj má přitom 240 kilometrů dlouhou hranici s Německem.

„V kraji navíc klesá počet obyvatel, mladí lidé se do kraje nevracejí. Pokud by se tady vybudovalo výcvikové středisko a střední vojenská škola, dá se předpokládat, že by tady tito studenti mohli zůstat," dodala Vildumetzová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám