Hlavní obsah

Praktičtí lékaři pohřbívají ordinace, dva dny před volbami je na protest zavřou

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Praktičtí lékaři plánují ve středu 18. října uzavřít ordinace v celé zemi. Oznámili to v úterý, kdy ve Žlebech nedaleko Čáslavi demonstrativně pohřbili jednu z ordinací a s ní i symbolicky celé české ambulantní zdravotnictví. Netradiční formou protestu chtěli upozornit na přebujelou administrativu, byrokratizaci i nízké mzdy.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb ordinace jako protest doktorůVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Další lékaři, kteří se připojili k protestům na dálku, symbolicky navlékli na rukávy bílých plášťů černou pásku, v některých čekárnách se objevil vysvětlující plakátek v podobě smutečního parte či vysvětlující leták.

Protest organizuje Koalice soukromých lékařů, sdružující praktické lékaře pro dospělé, děti, ambulantní stomatology a další ambulantní lékaře.

„Ambulantní péče mele z posledního. Důvodem jsou léta stagnující příjmy ambulancí a rostoucí byrokracie. Povinné zavedení eReceptů a EET je pro mnoho stárnoucích lékařů posledním důvodem, proč ve své praxi nepokračovat. Na venkově je ale nemá kdo nahradit. V nejbližších letech se to dotkne i těch lidí, kteří zatím problémy osobně nepociťují,” uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Symbolický pohřeb ambulantní ordinace praktického lékaře se konal ve Žlebech na Kutnohorsku.

Praktičtí lékaři stárnou

Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko tvrdí, že jejich vlastní průzkum ukázal, že ve druhé polovině roku 2006 bylo 36 procent ambulantních specialistů v důchodovém věku. Z těchto údajů a ze statistik vyvozují, že v roce 2020 bude chybět 800 ambulantních lékařů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Informační leták o protestu praktických lékařů a ambulantních specialistů

Ambulantní péče je podle organizátorů protestu finančně podhodnocena a není schopna konkurovat mzdám ambulantních lékařů a sester v nemocnicích. „Plat ambulantního lékaře ve státním zařízení je ve srovnání s jeho kolegou v soukromém sektoru o 28 procent vyšší. Ambulantní nestátní zdravotní sestra má o 33 procent menší mzdu než její kolegyně pracující pro stát,“ tvrdí Jojko.

„Na problémy upozorňujeme léta. Vedení ministerstva je zlehčuje a problematiku primární péče podceňuje. V návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2018 ministerstvo dokonce připravuje snížení úhrad ordinacím praktických lékařů. To situaci ještě zhorší a postihne především venkovské praxe. Navíc je to v přímém kontrastu s nárůstem úhrad pro nemocnice, který se počítá v desítkách procent,” uvedl Šonka. Situace je podle něj tak vážná, že praktičtí lékaři zvažují uzavření ambulancí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Symbolický pohřeb ambulantní ordinace praktického lékaře doprovázel i smuteční průvod

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám