Hlavní obsah

Podepsat smlouvu o lithiu před volbami je hloupost, cupovali Fiala a Bartoš ČSSD

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžba lithia v Krušnohoří se stává předvolebním tématem. Předseda ODS Petr Fiala a šéf pirátů Ivan Bartoš považují podpis memoranda mezi ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem (ČSSD) a společností European Metals Holdings za ukvapený a nedomyšlený.

Foto: TV Prima

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, šéf ODS Petr Fiala a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v nedělní Partii.

Článek

„Podepsat to 17 dní před volbami bez vědomí vlády je hloupost a diletantismus,“ uvedl dnes v Partii televize Prima Fiala. Podle něj není jednoznačně jasné, jaké výhody Česku z těžby poplynou.

Bartoš uvedl, že mu celá smlouva připadá ušitá horkou jehlou. „Před volbami je to nešťastné. To memorandum je nedostatečné. Měl o něm jednat vláda. Mělo být vypracováno ve dvou jazycích, aby tomu rozuměli odborníci na obou stranách,“ uvedl Bartoš. Dodal, že panují nejasnosti ohledně průběhu těžby i následné rekultivace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany

Podpis memoranda ostře kritizuje šéf ANO Andrej Babiš, který řekl, že „od ČSSD je to pokus o krádež za bílého dne.“ Komunisté kvůli lithiu chtějí svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Fiala jej chce otevřít na schůzi Senátu.

Zaorálek: Nejde o ukvapený krok

Lídr ČSSD Luboš Zaorálek, který se v neděli účastnil diskuse s Fialou a Bartošem, rozhodnutí svého stranického kolegy brání. Podle něj je nešťastné, když jednání s těžaři zasáhla předvolební hysterie. „Pochopil bych to u opozice, že si snaží najít téma, ale že koaliční partner začne mluvit o krádeži za bílého dne, to mi přijde smutné,“ uvedl Zaorálek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Podle něj není nic narychlo, ale případná těžba lithia se řeší delší dobu. Podle smlouvy by se podle něj mělo lithium zpracovávat v Česku a je podle něj možné, že by se mohly v tuzemsku z lithia vyrábět i baterie.

„Kdyby se to povedlo, tak by to za 20 let mohlo pro Českou republiku přinést 750 miliard,“ uvedl Zaorálek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Dodal, že předvolební hádky mohou odlákat australskou firmu, která tu chce těžit. „Když se takto budeme tlouct po hlavě a bude se vykřikovat, že se změní zákony, tak firma, která tu provedla průzkum, přestane spolupracovat a odejde třeba do Srbska,“ dodal Zaorálek.

V těžbě lithia, které se využívá při výrobě baterií, se ukrývají obrovské zisky odhadované na tři bilióny korun. Australská společnost by mohla s těžbou začít v roce 2022 a plánuje dobýt 37 miliónu tun rudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám