Hlavní obsah

Zemanovy výroky k Čapímu hnízdu jsou součástí jeho kampaně, míní Chovanec

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) považuje výroky prezidenta Miloše Zemana ke kauze Čapí hnízdo za možnou součást jeho kampaně. Uvedl to v neděli v Otázkách Václava Moravce. „On se také uchází o hlasy voličů a ta debata o Čapím hnízdě je z mého pohledu součástí předvolební kampaně pana prezidenta,“ podotkl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Prezident může vynášet soudy a je to jeho rozhodnutí,“ odpověděl Chovanec na dotaz, zda Zemana při své úterní návštěvě Hradu přesvědčil, že vyšetřování kauzy není policejní provokací. Chovanec se tehdy na Twitteru pochlubil tím, že Zemanovi přinesl i dort „ve tvaru hnízda”. [celá zpráva]

Chovanec se podle svých slov Zemanovi při návštěvě snažil vysvětlit, že není pravdivá informace o tom, že dozorový státní zástupce v kauze nevěděl, že policie začátkem září požádala Sněmovnu o vydání k trestnímu stíhání šéfa ANO Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka. Tato zpráva se krátce poté objevila na serveru Aktuálně.cz, ale vzápětí byla dementovaná samotným státním zastupitelstvím i policií s tím, že dozorový žalobce o všem od začátku věděl.

„Mně nevadí výroky pana prezidenta, nepřijdou mi tolik devastující, jako mi přišly devastující výroky ministra spravedlnosti pana (Roberta) Pelikána,“ pokračoval Chovanec. Právě jeho kolega z vlády z hnutí ANO totiž tuto zprávu pak dál komentoval s tím, že jde o provokaci.

„Když prezident vychází z informací ministra spravedlnosti, které jsou vylhané, nepravdivé, tak samozřejmě jsme se pět minut bavili o tom, kde je pravda,“ dodal Chovanec s tím, že on sám nemá o samotné kauze žádné informace.

I v tomto prý vycházel z prohlášení, které úřady zveřejnily a byly dostupné v médiích. Podle něj se kvůli vyjádření Pelikána „pan prezident v té věci neorientoval správně“.

Policie podezřívá Babiše a Faltýnka z možného zneužití dotace, kterou farma inkasovala. Farma totiž v minulosti patřila společnosti Agrofert, jejímž majitelem byl až do letoška Babiš, následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele.

Díky tomuto manévru mohla získat dotaci 50 miliónů, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Následně zfúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se do holdingu vrátila.

Reklama

Výběr článků

Načítám