Hlavní obsah

Munice i láhve od piva. Archeologové odkrývají v Bílině pozůstatky války

Novinky, Nela Štefanová

Zbytky munice, plynové masky nebo dokonce láhve od piva či kolínské z druhé světové války. Archeologové z Akademie věd ČR narážejí v jámě na předpolí lomu Bílina na historické unikáty. Štáb Novinek byl u toho.

Archeologický výzkum Bílina Video: Novinky

 
Článek

„Výzkum děláme podle leteckých snímků z roku 1947, kdy krajina byla ještě plná zbytků války a v tomto místě byl kráter po americké pumě svržené 16. října 1944,“ řekl Novinkám vedoucí archeologického výzkumu z Akademie věd Petr Čech.

Trhací jáma

Československá armáda po druhé světové válce podle něj území využila k likvidaci válečných zbytků. „Toto je takzvaná trhací jáma, kam armádní pyrotechnici navezli munici a poté ji postupně odpalovali tak dlouho, dokud to bylo možné. Nacházíme zde střepiny z dělostřeleckých granátů i zbytky nábojnic, a protože munici nedokázali zlikvidovat beze zbytku, nacházíme také celé dělostřelecké granáty, které potom likviduje Policie ČR,“ řekl Čech.

Foto: Novinky

V trhacích jámách nalézá tým archeologů širokou škálu různých předmětů.

Archeologický tým často nachází zbytky novin z roku 1945. „V těchto podmínkách se papír zachovává velmi dobře. Tato jáma je na organické nálezy opravdu bohatá,“ pokračoval.

Válka i pohřebiště z raného středověku

Artefakty, které není nutné zlikvidovat, se po očištění předají Vojenskému historickému ústavu nebo k výstavě do místních muzeí. V dochovaném stavu se rovněž zachovaly plynové masky, odznaky či hygienické potřeby vojáků, například krémy.

Foto: Novinky

Nalezené dno od dělostřeleckého granátu

Pod povrch země nahlížejí archeologové již pátým rokem, téměř stejnou dobu mají ještě před sebou. Současně s nálezy ze druhé světové války pracují také na odkrývání raně středověkého pohřebiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám