Hlavní obsah

Léto nebylo extrémní, přesto bylo neobvykle teplé, uvedli meteorologové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když letošní léto z hlediska maximálních teplot, počtu tropických dní či velmi horkých období žádné extrémy nepřineslo, přesto bylo svým způsobem rekordní. Jak upozornil meteorolog Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), bylo letošní léto neobvyklé počtem dnů, kdy se teplota přehoupla přes 20 stupňů Celsia. I díky tomu bylo jako celek teplotně nadprůměrné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dny s teplotou přes 20 stupňů se v klimatologii nijak nejmenují, ale laicky by se daly nazvat jako dny, kdy „není až taková kosa”, uvedl meteorolog na serveru Infomet.

Například v pražském Klementinu, které je etalonem meteorologických měření u nás, bylo letos od června do srpna naměřeno 92 takovýchto dnů. Jinými slovy během celého léta nenastal jediný den, kdy by se teplota nedostala alespoň na 20 stupňů Celsia.

„Něco takového se za posledních 243 let na této stanici stalo jen v roce 1950, jindy ne,” uvedl Jůza a doplnil, že na stanici Praha-Karlov, která je o něco málo chladnější než Klementinum, byl tento rekord ještě výraznější.

„Na Karlově byla v létě 2017 maximální teplota 20 stupňů Celsia dosažena v 90 dnech, což se tam za uplynulých 97 let nestalo vůbec; dosavadní nejvyšší hodnota z roku 1950 byla pouze 89 takových dní,” uvedl meteorolog a připomněl, že například v roce 1978 bylo takovýchto dnů 53 a v roce 1980 jich bylo 55.

Nejen v Praze 

Že nejde jen o lokální pražskou záležitost, dokazují meteorologové i srovnáním s dalšími stanicemi, které mají dostatečně dlouhou měřicí historii a jsou „mimo hory”.

„Na severočeské stanici Teplice jsou měření od roku 1880, ale ne zcela souvisle, takže je k dispozici 117 let měření. Letos v létě bylo naměřeno 90 dnů s maximální teplotou 20 stupňů a více, což je rekordní hodnota. Na jihočeské stanici České Budějovice je od roku 1884 k dispozici 134 let měření. Letos tam bylo v létě 88 dní s maximální teplotou 20 stupňů Celsia a více, což stačilo na třetí místo,” připomněl.

Reklama

Výběr článků

Načítám