Hlavní obsah

Zaorálek sehraje v debatě roli užitečného idiota, zlobí se ODS

Novinky, zpe
Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se podle ODS vyhýbá konfrontaci s pravicovou opozicí. Předseda volebního štábu občanských demokratů Zbyněk Stanjura si v pátečním prohlášení postěžoval na soukromé televize Nova a Prima, které jdou podle něj Babišovi na ruku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Stanjura reagoval na to, že v poslední televizní debatě před sněmovními volbami se utká Babiš jen s volebním lídrem ČSSD a zároveň koaličním partnerem hnutí ANO Lubomírem Zaorálkem, a nikoliv s někým z opozice.

Veřejnoprávní Česká televize sice přichystala na čtvrtek 19. října, tedy na večer před prvním dnem sněmovních voleb, takzvanou superdebatu předsedů či celostátních lídrů stran s největším volebním potenciálem, Babiš, jehož hnutí je podle dosavadních průzkumů favoritem voleb, však už před časem oznámil, že se nebude této debaty účastnit. Místo toho vystoupí ve stejném čase na Nově, která přichystala duel šéfa ANO s volebním lídrem ČSSD.

„TV Nova nedala prostor opozičním stranám. Toto rozhodnutí je plně v souladu se strategií ANO a ČSSD, které se po společném čtyřletém vládnutí tváří, jako by byly i ve vládě, i v opozici, podle toho, co se jim hodí,“ komentoval Stanjura.

„Tento duel je jen předem připraveným divadlem, v němž sehraje roli užitečného idiota lídr ČSSD Lubomír Zaorálek,“ tvrdí šéf volebního štábu ODS.

Je to ovlivňování voličů, zlobí se ODS

Zároveň si postěžoval i na televizi Prima. Podle něj se měla 15. října uskutečnit debata se šéfem ODS Petrem Fialou, lídrem pirátů Ivanem Bartošem a předsedou ANO Babišem.

„Až tento týden jsme se dozvěděli, že televize Prima účast Petra Fialy v debatě s Andrejem Babišem ruší. Účast předsedy ODS Petra Fialy byla z rozhodnutí TV Prima přeložena na 8. října, kde má být jeho soupeřem Lubomír Zaorálek,“ uvedl Stanjura. Babiš podle něj místo toho bude diskutovat se zástupcem Starostů a SPD.

ODS zdůraznila, že to považuje za ovlivňování předvolebních nálad voličů a postup televizí označila za skandální.

„Výsledky každé strany ve třech zdrojích byly zprůměrovány a složení hostů v každém vydání Partie bylo zvoleno tak, aby zástupce nejsilnější a nejslabší strany doplnil vždy zástupce strany nejblíže středu preferencí,” sdělila ČTK mluvčí Primy Jana Mrákotová.

ODS v prohlášení vyzvala soukromé televize k tomu, aby daly parlamentní pravicové opozici prostor k tomu, aby její zástupci mohli hodnotit uplynulé čtyři roky vládnutí koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. „A to v přímé konfrontaci s klíčovou figurou této vlády A. Babišem, který se jí vyhýbá,“ tvrdí občanští demokraté.

Zároveň vyzývají Českou televizi, aby v superdebatě lídrů neobsazovala místa lídrů ANO a ČSSD, kteří se odmítli superdebaty účastnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám