Hlavní obsah

První strana kandidující ve volbách musí platit pokutu. Za chyby v letáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

První politický subjekt kandidující v podzimních sněmovních volbách musí zaplatit pokutu, kterou mu uložil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Za chybu v propagačním letáku úřad vyměřil pokutu 19 tisíc korun, neuvedl ale, které konkrétní politické uskupení se prohřešku dopustilo. Podle Českého rozhlasu se jedná o ODA.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný politický subjekt, který kandiduje ve volbách, porušil povinnosti tím, že neoznačil propagační leták informacemi o zadavateli a zpracovateli, řekl v pondělí předseda úřadu Vojtěch Weis.

Kdo pokutu dostal, však neuvedl. Úřad nechce podrobnější informace zveřejňovat do doby, než budou vyhlášeny konečné výsledky voleb.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí začal fungovat letos. Nedávno zahájil první vlnu několika správních řízení, která souvisejí s říjnovými volbami do Sněmovny. Nyní rozhodl o prvním z nich, u kterého se potvrdilo porušení pravidel vedení volební kampaně.

„S ohledem na skutečnost, že je správní řízení neveřejné a rozhodnutí může být napadeno správní žalobou a že není ambicí úřadu zasahovat do volební kampaně nad rámec zákonných povinností, zejména pak volební kampaň ovlivňovat, nebude úřad do vyhlášení konečného výsledku voleb zveřejňovat podrobnější informace,” uvedl Weis.

Nízká škodlivost i přiměřený trest

Leták se objevil jako inzerce v příloze dvou týdeníků a v celostátním deníku. Kandidující subjekt však nezajistil na letáku informace o zadavateli a zpracovateli. Byl přitom označený názvem i zkratkou obviněného subjektu.

„Současně se jednalo o volební kampaň ve vlastní prospěch. Domníváme se, že výše pokuty dostatečně zohledňuje nižší společenskou škodlivost přestupku v kontextu možného rozsahu pokuty od 10 tisíc do 100 tisíc korun a současně plní i preventivní funkci správního trestu,” uvedl Weis.

Subjekt musí zaplatit pokutu 19 tisíc korun a uhradit náklady řízení ve výši 1000 korun. Proti rozhodnutí úřadu nelze podat rozklad ani jej přezkoumat v přezkumném řízení. Lze jen podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Podání žaloby však nemá odkladný účinek.

Volby se budou konat 20. a 21. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám