Hlavní obsah

Deštivé Dny NATO navštívilo 90 tisíc lidí

Právo, Aleš Honus
Nový Jičín

Navzdory dešti, který v sobotu skrápěl Ostravsko a v neděli ještě zesílil, přišlo do areálu mošnovského letiště na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR úctyhodných 90 tisíc lidí. Největší přehlídka svého druhu ve střední Evropě tak potvrdila, že na lidi působí jako magnet. Ať svítí slunce, anebo prší.

Foto: Aleš Honus, Právo

Desítky tisíc milovníků vojenské techniky i akční podívané dorazily v sobotu na tradiční akci Dny NATO.

Článek

Na Dnech NATO, kterých se letos účastnili zástupci armád a bezpečnostních sborů sedmnácti zemí, se vstupné neplatí, a tak jsou odhady návštěvnosti vždy jen velmi přibližné. Vzhledem k deštivému počasí se nedalo očekávat, že letos padne návštěvnický rekord. Přesto areál letiště i jeho okolí naplnily hlavně v sobotu těžko proniknutelné davy.

Počasí si vybralo svou daň zejména druhý víkendový den. „Zatímco v sobotu přišlo do areálu odhadem 65 tisíc lidí, v neděli to bylo jen 25 tisíc,“ řekl Právu mluvčí přehlídky Jaromír Krišica.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dny NATO se se konají v areálu Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku.

Počasí bylo letos zejména v neděli zřejmě nejhorší za celou sedmnáctiletou historii akce. Poprvé tak musela být odvolaná většina nedělního letového programu. Ti, kteří do areálu dorazili v sobotu, měli větší štěstí.

„Program dynamických ukázek se celkově odehrával více na zemi, než jak bylo obvyklé v jiných ročnících akce. To, že i v tak náročných povětrnostních podmínkách se přišli na XVII. Dny NATO v Ostravě & VIII. Dny Vzdušných sil Armády České republiky podívat návštěvníci v takovém množství, znamená, že si akce získala základnu skutečně věrných příznivců,“ konstatoval Krišica.

Dny NATO v OstravěVideo: Aleš Honus, Právo

Nejvíce pořadatelé litují skutečnosti, že kvůli počasí návštěvníci nemohli vidět vystoupení saúdskoarabské akrobatické letecké skupiny Saudi Hawks. Ta měla vystoupit už v sobotu, ale kvůli dešti se tak nestalo ani v náhradním nedělním termínu.

V neděli tak kvůli hustému dešti vystoupila pouze slovenská vládní letka a vrtulníky. Zbytek leteckého programu byl zrušen.

„Je to poprvé za celou historii akce, kdy jsme museli k takovému kroku přistoupit. Nejde jen o vytrvalý déšť, ale především o spodní základnu mraků, která znemožňovala bezpečné provedení letů,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavní organizátor akce.

„Všechny zúčastněné složky dělaly vše potřebné, aby program proběhl k veškeré spokojenosti návštěvníků. Všem patří mé poděkování,“ dodal Pavlačík.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pořadatelé připravili velmi atraktivní program.

Vzhledem k velkému počtu návštěvníků věnovali pořadatelé i letos velkou pozornost bezpečnosti návštěvníků. Ti museli počítat s kontrolami zavazadel. Pořadatelé si před letošním ročníkem nechali zpracovat novou bezpečnostní studii, na které se podílela Policie ČR, HZS Moravskoslezského kraje a Vysoká škola báňská - Technická univerzita. Analýza, která ale není veřejná, stanoví mimo jiné únikové trasy v případě, že by došlo k ohrožení návštěvníků kvůli mimořádné události.

Reklama

Výběr článků

Načítám