Hlavní obsah

Praha zamítla obnovu mariánského sloupu na Staroměstském náměstí

– Praha
Právo, trj

Hlavní město si nepřeje, aby byl na Staroměstském náměstí v Praze obnoven mariánský sloup stržený v listopadu 1918. Vyplynulo to ve čtvrtek večer z jednání pražského zastupitelstva o peticích pro a proti sloupu. Debata o nich trvala tři hodiny.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kopie části sochy Panny Marie na místě původního mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze při bohoslužbě pořádané Společností pro znovuzbudování mariánského sloupu

Článek

Sochař Petr Váňa, který na replice sloupu i Panny Marie Neposkvrněné pracoval 20 let, uvedl, že petice za repliku barokního díla byla prosbou. „Věřím, že se tento sloup může stát sloupem smíření,“ řekl Váňa.

Jiní to odmítli, právě staroměstský mariánský sloup pro ně symbolem smíření být nemůže z historických důvodů.

Řečníci snesli nejrůznější historické i náboženské argumenty, jejich debata ukázala na nesmiřitelné tábory. Podle jednoho z nich se na návratu sloupu z roku 1652 neshodnou ani křesťané. Nezabral ani katolický argument, že na Staroměstském náměstí tolerují Šalounův pomník Jana Husa.

Foto: ČTK

Staroměstské náměstí ještě s Mariánským sloupem na snímku pořízeném mezi lety 1885 až 1890. Vpravo Krennův dům (Das Krennhaus)

Jako symbol nenáviděného režimu

Spoluautorka petice proti sloupu, spisovatelka Lenka Procházková si nedovede představit návrat kopie, až se za rok bude slavit 100. výročí vzniku Československa. „Každý pád nenáviděného politického režimu je provázen odstraňováním jeho symbolů,“ připomněla Procházková stržení sloupu krátce po rozpadu Rakouska-Uherska.

Mariánský sloup
Ke stržení mariánského sloupu došlo 3. listopadu roku 1918, když se Pražané vraceli z protihabsburské demonstrace na Bílé Hoře. Dav vedený žižkovským bohémem Frantou Sauerem tehdy barokní sloup strhnul a socha Panny Marie, dílo známého sochaře Jana Jiřího Bendla, se roztříštila. Sloup byl sice v roce 1650 postaven jako projev díků za záchranu Prahy při obléhání Švédy za třicetileté války, lidé ho ale vnímali jako symbol habsburské rekatolizace země.

Odmítnutí sloupu, k němuž se na radnici Prahy 1 už vede stavební řízení, zastupitelé odhlasovali napříč spektrem. Proti obnově sloupu se explicitně vyslovili zelení, piráti, komunisté, ČSSD a ANO. Objevil se nápad v soutěži najít jiný symbol smíření.

Foto: ČTK

Stržení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze 3. listopadu 1918

V rozhodnutí zformulovaném zastupitelem Matějem Stropnickým (Trojkoalice, SZ) a navrženém společně několika kluby Praha využila toho, že jí patří pozemek potřebný pro sloup. Praha hlasem většiny zastupitelů odvolala souhlas s využitím pozemku pro instalaci sloupu, který v minulosti udělila. Radní Prahy mají učinit všechny právní kroky do konce roku, týká se to i vypovězení uzavřených smluv. Pro hlasovalo 37 zastupitelů z celkových 65. Rozhodnutí nepodpořila TOP 09, ODS, KDU-ČSL a Nezávislí.

Anketa

Měl by se podle vás na pražském Staroměstském náměstí znovu postavit mariánský sloup?
Ano
65,5 %
Ne
34,5 %
Celkem hlasovalo 4865 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám