Hlavní obsah

Na zřícené hale v České Třebové začali dělat novou střechu

Právo, Zdeněk Seiner

Ve čtvrtek začaly na opravené stěny sportovní haly v České Třebové obří jeřáby ukládat nové střešní vazníky. Předchozí střecha se zřítila letos 15. ledna, v době, kdy se v tehdy čerstvě dostavěné hale konal florbalový turnaj. Uvnitř bylo v té chvíli zhruba 80 mladých lidí, naštěstí všichni stačili utéct. V uplynulých osmi měsících se odklízely trosky a také se hledali viníci dvacetimiliónové škody.

BEZ KOMENTÁŘE: Hala v České TřebovéVideo: Zdeněk Seiner, Právo

 
Článek

První skoro třicetimetrový vazník zvedl a do kovového „účka“ přesně usadil obří jeřáb před jedenáctou hodinou dopolední.

Protože vazníků, které ponesou novou střechu, haly je celkem 14, odhadují pracovníci dodavatelské firmy Profistav, že práce mohou trvat až týden. „Ale jedeme podle harmonogramu,” řekl Právu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Právě kraj nechal halu postavit.

Stavební práce by podle Netolického měly být hotovy do Vánoc, pak bude třeba ovšem ještě vyměnit mobiliář a nově vybavit halu — od podlahy až po elektroinstalaci. „Byl bych rád, a je to reálné, že hala začne z novu sloužit rok po té tragédii,“ uvedl hejtman.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Usazování mnohatunových vazníků si vyžaduje souhru mezi jeřábníky a dělníky Profistavu.

Předchozí střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků pro generálního dodavatele Profistav Litomyšl stavěla formou subdodávky firma Cecolegno specializující se na dřevěné konstrukce. Nové vazníky byly podle Netolického objednané u jiné firmy.

„Vyráběly se posledních pět týdnů v Rakousku, složitá byla i jejich přeprava. Budou o tři milióny dražší než ty původní, které nevydržely ani do slavnostního otevření haly,“ řekl hejtman.

Poničenou stavební část v ceně necelých 15 miliónů kraj reklamoval u dodavatele stavby, vybavení by mělo být nahrazeno z pojištění.

Policie už letos v červenci uzavřela vyšetřování a obvinila projektanta střešní konstrukce a nezávislého statika z obecného ohrožení z nedbalosti. Spis je na okresním státním zastupitelství. Podle informací Práva by soudní jednání mohlo začít ještě letos. Oběma obviněným hrozí až osm let za trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám